Viktig nyhet fra Google: Dine Google-søk vil aldri bli de samme igjen

14/05/2024 23:02

Henrik R

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Google har nettopp presentert sin helt nye søkemotor, og vi kan garantere at dette vil endre Google for alltid.

Google har nylig lansert en betydelig oppdatering til sin populære søkemotor. De kaller det 'AI Overviews', og akkurat nå rulles det ut i USA. I løpet av den kommende tiden vil det bli rullet ut i flere land.

Ifølge Google er forventningen at det nye Google AI Overviews vil være tilgjengelig over hele verden innen utgangen av 2024.

Liz Reid, selskapets nye sjef for søk, annonserte nettopp nyheten på Google I/O, som fortsatt sender live.

"AI Overviews er allerede tilgjengelig for hundrevis av millioner av søkende i Google Search akkurat nå," sier hun.

Hva er så Google AI Overviews?

Kort fortalt har Google nå valgt å implementere AI i sin søkemotor.

Når du gjør et søk på Google, vil resultatene ikke se ut som før. I stedet for de vanlige toppresultatene, vil Google nå presentere en AI-melding som enten besvarer spørsmålet ditt direkte eller gir anbefalinger om hvor du kan finne svaret.

Under kan du se et bilde fra et amerikansk søk som viser hvordan den nye AI-søkingen ser ut:

Foto: Google

Du kan ikke velge det bort

Hvis du er blant dem som ikke er fan av Googles AI eller AI generelt, har vi dårlige nyheter til deg.

Google vil nemlig ikke gi muligheten til å unngå å bruke AI i søkene sine. Hver gang du søker, er det en sannsynlighet for at AI vil gi deg et lengre svar før du blir presentert for de søkene du kanskje egentlig lette etter.

Imidlertid vil ikke AI dukke opp hver gang. Google opplyser at det vil skje ved visse søk, men langt fra alle. Så andre ganger når du søker, vil du fortsatt bli presentert for de Google-resultatene du hadde forventet.

Hema Budaraju, Senior Director of Product for Search Generative Experience hos Google, fortalte oss at lenkekortene innenfor AI Overviews genererer en høyere klikkrate enn tradisjonelle webresultater. Google vil imidlertid ikke dele visnings- og klikkdata for AI Overview-lenker i Google Search Console.

Googles AI-teknologi er drevet av Google Gemini og tilbyr snutter av svar basert på sin forståelse av forespørsler og innholdet den finner om emnet på nettet.

Massiv kritikk mot det nye systemet

Som med all ny teknologi kan ting gå galt. På X har mange brukere delt skjermbilder av søk hvor AI har gitt svar som har vært langt fra brukbare eller direkte farlige.

Blant annet svarte AI på et søk om å bli kvitt nyrestein raskt, at man skulle drikke flere liter urin på kort tid. Dette svaret fjernet Google selv innen 24 timer etter at de ble gjort oppmerksomme på det.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.