4 tips til å spare tusenvis på strømregningen

22/02/2023 10:58

Mikkel Sletta

Økonomi
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Lurer du noen ganger på hvordan månedslønnen din kan forsvinne like raskt som den tikket inn på kontoen? Det kan være flere årsaker til dette.

Føler du at pengene dine ikke stemmer, selv om du virkelig prøver å holde klesbudsjettet lavt og kutte ned på kafébesøkene? I så fall er det håp fremover. For det er mange måter å spare penger på for eksempel hjemme i boligen.

Her er fem enkle tips som kan få pengene dine til å vare lenger:

• Bytt ut den gamle fryseren

Har du hatt den samme fryseren så lenge du kan huske? Da er det på høy tid å erstatte den med en nyere i sitt slag! En gammel fryser bruker rundt 500 kWh årlig, noe som tilsvarer hele 1600 NOK, mens nyere frysermodeller kun bruker rundt 250-300 kWh per år. Å bytte fryseren vil med andre ord raskt betale seg selv.

• Unngå standby-funksjonen

De fleste hjem har flere elektroniske enheter i standby når de ikke er slått på. Spesielt TV-er og datamaskiner er store strømslukere, så husk å slå dem helt av når du er ferdig med å bruke dem.

• Bytt ut glødepærene dine med LED-lys

Har du glødepærer i hele huset kan du spare mye penger ved å bytte dem ut med LED-pærer – opptil 80 % av det totale strømforbruket kan spares ved å bytte til LED-pærer. Har du noen gamle lamper du ikke finner LED-pærer til, bør du bytte lampen helt.

• Vask forsiktig

Skal du ut og kjøpe ny vaskemaskin, sjekk om du kan plassere den i nærheten av et varmtvannsrør i huset. Hvis dette er tilfelle, bør du skaffe deg en modell som tåler varmt vann. På denne måten bruker du det mye rimeligere fjernvarmevannet til klesvask fremfor den noe dyrere elektriske oppvarmingen av vaskevannet.

Hvor ellers kan du spare penger?

Boligen er selvfølgelig ikke det eneste stedet du kan spare penger. Du har mest sannsynlig noe i livet ditt som er forsikret. Det kan være deg selv, det kan være hjemmet ditt eller kjøretøyet ditt. I forsikring undersøker vi altfor sjelden om det er mulig å spre penger, men faktisk er det som oftest tilfelle.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.