Derfor bør du aldri lage mat med olivenolje

07/04/2024 09:23

Mikkel Sletta

Oppskrifter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du er vant til å lage mat med olivenolje, kan det være lurt å bytte til en annen olje.

Det populære selskapet Le Creuset, som selges i blant annet Imerco, har advart kunder mot matlaging med olivenolje.

Ifølge Daily Mail er grunnen til at Le Creuset advarer kunder mot matlaging med olivenolje at den kan etterlate skader på panner på grunn av røykpunktet.

Etter flere kundeklager på at bunnen av gryter og panner er skadet når de er i bruk, har Le Creuset skrevet til kundene og informert dem om at deres valg av matolje kan være årsaken til problemet.

– Olivenolje har et veldig lavt brennpunkt og den kan danne en brunaktig film på pannen (brent olje), som skaper en barriere mellom maten og pannen, skriver Le Creuset til kunden og legger til:

– Vi vil råde deg til å gni matolje rundt pannen nå og da og la den stå mens den ikke er i bruk. Dette vil bidra til å bevare kvaliteten på den.

Andre eksperter, inkludert John Lewis, Smeg og Mark Greenaway, er enige i Le Creusets anbefaling, og skriver at oljen verken må "røyke eller brenne".

Det vises blant annet til at andre oljer som solsikke, avokado, raps, kokos, mais og sesam egner seg bedre som matoljer, da de har et høyere røykpunkt.

Mens oljer med lavt røykepunkt, som olivenolje, anbefales til dressinger, dryppet over en ferdig rett eller lav varme.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.