Carl I. Hagen om Erna Solberg: Kan få konsekvenser for henne som statsminister i 2025

08/11/2023 08:00

Emma Sletta

Politikk
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Carl I. Hagen om Erna høringen.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité gjennomførte tirsdag formiddag høringen av Høyre-leder Erna Solberg.

Frp-høvdingen Carl I. Hagen konkluderer etter høringen med at Solberg i høringen selv åpnet for at det er de andre borgerlige partiene som kan avgjøre om hun blir statsminister ved et borgerlig flertall i 2025.

– Hvis Frp, KrF og Venstre kommer til at tilliten til Solberg er alvorlig svekket, så vil det kunne få en konsekvens for hennes kandidatur som statsminister ved stortingsvalget i 2025. Det åpnet hun selv for, sier Hagen.

Han spurt henne, hvis hun er statsministerkandidat i 2025, om det er opp til andre partier som ville vært nødvendig for et flertall bak hennes kandidatur.

– Det er opp til Høyre hvem som er statsministerkandidat.

Carl I. Hagen sier at de må vurdere situasjonen nøye.

Unnvikende

SVs Audun Lysbakken ønsker ikke å konkludere på hvilket kritikknivå SV vil lande på før det har vært diskutert i kontrollkomiteen, etter at høringen er over.

Men:

– Hun har erkjent en rekke tilfeller av habilitetsbrudd, som gjør at det er et veldig stort alvor i saken. Jeg mener høringen viser at det ikke er godt grunnlag for det hun hevder for oppfyllelse av undersøkelsesplikten. Det betyr at alvoret er stort, sier Lysbakken til VG.

Lysbakken sier han mener at det er ryddig at komiteen diskuterer konklusjonene først.

– Det som er helt åpenbart er at det skal komiteen diskutere. Noen ganger blir det fremstilt som at vi kun skal diskutere rutiner, men nei, vi skal inn i hver enkelt sak og vurdere hvilke konsekvenser det ville fått, sier han.

Lysbakken er veldig klar på at han mener Erna Solberg ikke svarer godt nok på eget ansvar for å sikre seg å få informasjon om mannens aksjehandler.

– Grov ansvarsfraskrivelse

Rødts Seher Aydar sier følgende om Erna Solbergs svar under høringen:

– Vi er vitne til grov ansvarsfraskrivelse. Hun har ikke tatt ansvar mens hun var statsminister, og hun tar ikke politisk ansvar i dag heller. I en kontroversiell Hydro-sak har Erna Solberg vært inhabil med vidåpne øyne, uten å se problemet med det. Det er svært alvorlig at hun tar så lett på at hennes ektemann eide aksjer til 150.000- 200.000 kroner, mens hun tok viktige avgjørelser av betydning for Hydro, uten å be om en habilitetsvurdering. sier Aydar.