Den internasjonale domstolen utsteder arrestordre på Vladimir Putin

17/03/2023

Mikkel Sletta

Politikk
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den internasjonale straffedomstolen har utstedt en arrestordre på Russlands president, Vladimir Putin.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt en arrestordre på Russlands president, Vladimir Putin, som følge av krigen i Ukraina.

Dette skriver nyhetsbyråene AFP og Reuters.

Retten anklager den russiske presidenten for å være ansvarlig for krigsforbrytelser begått i Ukraina.

Den russiske regjeringen har gjentatte ganger benektet å stå bak krigsforbrytelser og målrettet sivile.

Fredag utstedte ICC også en arrestordre på Marija Alekseyevna Lvova-Belova. Hun er Russlands kommissær for barns rettigheter.

FNs etterforskere sa torsdag at Russlands massedeportasjoner av ukrainske barn til områder under russisk kontroll utgjør en krigsforbrytelse.

Den internasjonale straffedomstolen ble opprettet i 2002 for å håndtere krigsforbrytelser. Det er den første permanente internasjonale domstolen for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord.

ICC er basert på det såkalte komplementaritetsprinsippet.

Det betyr at en sak kun tas opp av domstolen dersom nasjonale myndigheter i det landet hvor en forbrytelse potensielt er begått ikke selv har evne eller vilje til å straffeforfølge.

Russland er ikke medlem av ICC og anerkjenner ikke domstolen. Flere andre land – inkludert USA – er heller ikke en del av ICC.

Dette betyr at Russland kan nekte å utlevere Putin til ICC, som ligger i Haag, Nederland, uten konsekvenser. Derfor anses også rettens arrestordre i stor grad som symbolske.

Den ukrainske presidentens stabssjef, Andriy Jermak, sier fredag at arrestordren er første skritt i å holde Putin ansvarlig.

– Den internasjonale straffedomstolen har utstedt en arrestordre på Putin. Dette er bare begynnelsen, skriver han på sosiale medier ifølge AFP.

Læs også:

Sportsstjerne død i tragisk ulykke Sportsstjernen har på tragisk vis gått bort.
Erna Solberg: Ny kald krig Derfor bør Norge bli med i EU.