Macron etter samtale med Putin: «Han vil ha alt»

04/03/2022 12:45

Emma

Politikk
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Den franske presidenten er ikke spesielt positiv etter samtalen med Vladimir Putin.

Torsdag kveld snakket Frankrikes president Emmanuel Macron med Russlands president Vladimir Putin i et forsøk på å lette spenningene mellom Russland og Vesten.

De to presidentene talte i 90 minutter, og Putin fortalte Macron at krigen i Ukraina «går etter planen», sa en fransk tjenestemann, ifølge Sky News.

Ifølge tjenestemannen fortalte Macron den russiske lederen at han gjorde en "stor feil" i Ukraina, og la til: "Du lyver for deg selv," med henvisning til Putins - ifølge Macrons - misforståelse av utviklingen av konflikten.

Putin fortalte Macron at invasjonen vil fortsette «til slutten» med mindre samtalene lever opp til hans premisser.

Ifølge Putin inkluderer disse forholdene fokus på å «nøytralisere og avvæpne Ukraina».

Den russiske presidenten sa også at han ville nå sitt mål med militære midler hvis politiske og diplomatiske midler ikke lyktes.

Noe som ikke har vært tilfelle så langt.

En kilde hevder at tonen i telefonsamtalen var «pessimistisk» og «ikke så vennlig». Putin fortsetter med å hevde at Russland forsøker å demilitarisere og «fornekte» Ukraina - som Macron angivelig svarte at «Ukraina ikke var nazi-regimet, og at hans visjon om Ukraina ikke samsvarer med virkeligheten».

Macron advarte også Putin om at hans handlinger ville «straffe sitt eget land».

Etter samtalen mener Macron at «verre er i vente» i den utfoldede humanitære krisen, og at Putin ønsker å erobre hele Ukrainas land.

Til tross for bevis for sivile tap, kalte Putin også beskyldningene om at hans militære hadde angrepet sivile boligområder som en del av en «antirussisk desinformasjonskampanje» og insisterte på at russiske styrker bare brukte våpen for å ødelegge militær infrastruktur.