Medie: Trekantsdrama i kulissene – skulle kulminert under Putins møte med Xi

29/05/2024 15:00

Emma

Politikk
Foto: Aynur Mammadov / Shutterstock.com
Foto: Aynur Mammadov / Shutterstock.com
Det skulle ha kulminert.

Smilene var store da Vladimir Putin besøkte Kinas president Xi Jinping i forrige uke.

Men bak kulissene utspilte det seg angivelig et kjærlighetstrekantdrama – på grunnlag av «en vill flørt».

Det skriver The Wall Street Journal ifølge Dagbladet.

Det høres ut som manuset til en Hollywood-film, men trekantdramaet den amerikanske avisen rapporterer er av en helt annen type.

Ifølge The Wall Street Journals kilder i internasjonalt diplomati, skal Kinas president Xi Jinping være stadig mer bekymret for det stadig tettere forholdet mellom Putin og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un.

Særlig av to grunner.

For det første fryktet Xi Jinping at det tettere forholdet mellom Putin og Jong-un kunne redusere Kinas innflytelse over Nord-Korea – som i mange år har vært så enormt at det nærmest har blitt tatt for gitt i Beijing.

Faktisk i en slik grad at kineserne lenge burde ha undervurdert Vladimir Putins og Russlands frieri til Kim Jong-un og Nord-Korea.

For det andre bør den kinesiske ledelsen være bekymret for at Vesten skal få inntrykk av at det er en autoritær akse med Russland og Nord-Korea.

Dette gjør angivelig at Xi Jinping og den kinesiske ledelsen frykter at landet vil bli mer diplomatisk isolert i en tid der forholdet mellom Vesten og Russland er iskaldt – uten tegn til bedring i nær fremtid.

«Trekantdramaet» skal ha kulminert akkurat da Putin besøkte Xi i Kina. Det ble spekulert i om den russiske presidenten senere ville dra videre til Nord-Korea – angivelig til Xi Jinpings store bekymring.

Dette skjedde som kjent ikke, men russiske myndigheter har uttalt at Putin planlegger å avlegge Nord-Koreas hovedstad Pyongyang og Kim Jong-un et besøk.

Siden fullskalainvasjonen av Ukraina for to år siden har Russland begynt å importere artilleriammunisjon fra Nord-Korea i stor skala, mens Kim Jong-un skal være svært interessert i russisk teknologi for landets atomprogram og for å gjøre seg mindre avhengig av Kina.

Mye tyder imidlertid på at den nordkoreanske diktatoren må sørge for å smi mens jernet er varmt:

– Nord-Korea er ikke en langsiktig prioritet for Putin. Nord-Korea har bare en vill flørt med Russland, sier Storbritannias tidligere ambassadør til Nord-Korea, John Everard, til The Wall Street Journal.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.