Nå trer Østerrikes omstridte burkalov i kraft - men én ting vekker oppsikt

02/10/2017 14:15

Anniken Hauge

Politikk
Det koster nå en bot på nesten 1.500 kroner å gå offentlig med burka eller niquab i Østerrike. Men det er det nesten ingen som gjør.

Den mye omstridte loven om å bøtlegge folk for å bruke ansiktsdekkende plagg er nå tredd i kraft i Østerrike.

Fra mandag av vil den som bruker et slikt plagg få en bot på 150 Euro, tilsvarende nesten 1.500 norske kroner.

Forbudet er en del av en rekke tiltak som er igangsatt i landet for å intergrere innvandrere.

Forbudet gjelder både de muslimske klesdraktene burka og nikab samt finlandshetter og sjal. Andre ting som skibriller og klovnemasker kan brukes hvor de tjener et bestemt formål, men utløser bøter hvis de bæres utenfor relevante steder, skriver nyhetsmediet Quartz.

Loven kommer etter landet opplevde en stor oppslutning på høyre side ved siste valg, og støre deler av Østerrikes befolkning samt landets president Alexander Van der Bellen uttrykker stor beklagelse over at loven — som av mange betraktes som islamofobisk og rasistisk — er tredd i kraft.

Et av motstandernes argumenter er at det har vist seg å kun være 150 kvinner i landet som blir rammet av lover, og at problemet derfor er kraftig overdrevet. 

Her til lands har vi også opplevd stor debatt omkring innførelse av forbud mot nikab og burka.

Etter FrP og Høyre igjen kom ut som de vinnende partiene etter årets valg, har partiene skapt stor strid blant folk vedrørende regjeringens forslag om å nekte folk å gå med ansiktsdekkende plagg.

For knappe to uker siden gikk fristen ut for et høringsforslag sendt inn av regjeringen, hvor de ønsket å forby nikab i alle skoler og barnehager i Norge. Forbudet skal da gjelde for både ansatte og elever.