Fem ting å gjøre innen du reiser

26/03/2019 18:56

KC

Reiser
En reise kan være drømmen som blir til virkelighet. På den annen side innebærer reiser med tog og fly en risiko for at alt ikke går helt som planlagt. Signalfeil på tog, fly som er forsinket eller busser som ikke kommer.

Det er mange hindre som kan oppstå om alt ikke klaffer, og man gjør derfor lurt i å forberede seg på det som kan gå galt. Her er fem ting du bør gjøre innen du tar på deg skoene og låser døra.

Fem ting du bør ha gjort før turen starter

  1. Sikre deg mot store uhell med en reiseforsikring

Uhell kan skje uansett hvor du reiser. Om så destinasjonen er Nord-Norge, eller du planlegger en flytur innom Spania og helt til Bahamas, bør du se til at reiseforsikringen du har dekker uhellet du kan være ute for. Hva om du blir syk på reisen og trenger behandling i Norge, hvordan kommer du deg hjem og hvilke kostnader dekker reiseforsikringen? En god reiseforsikring gjør deg trygg på at når det utenkelige skjer, så vet du at ikke må klare deg selv, helt alene. De beste reiseforsikringene dekker også hendelser som gjør reisen mindre trivelig, slik som for eksempel forsinket bagasje på utreise.

  1. Vit hvor du har viktige dokumenter

Du kan få erstatning for forsinkede fly, og da da er det viktig at du har tilgjengelig dokumentasjon som kan bevise at du har rett på erstatning. Det du heldigvis ikke trenger å bry deg om, er hvilket flyselskap du reiser med. Om det er et Norwegian-fly som er kansellert, eller om flyselskapet er registrert utenfor Europa, har du uansett rettighetene dine i behold. Du har rettigheter som blant annet reguleres av Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 261/2004. Det er altså ikke slik at kompensasjonen du har rett på, ikke avhenger av flyselskapets velvilje.

  1. Velg riktig antrekk å reise i

Det er mange grunner til å kle seg opp når man skal ut på reise. Du kommer jo til å sende bilder til venner og familie og ønsker naturlig nok at det skal se ekstra bra ut. Men høye hæler, tettsittende bukser og store jakker er ikke riktig valg på lengre reiser.

Du bør derfor heller gå for klær som romslige og ekstra komfortable å sitte lenge i. Kler du deg lagvis, har du i større grad anledning til å regulere kroppsvarmen. Dermed kan du ta av et lag når det er varmt i flykabinen, og legge på et lag når det er kjølig, eller om du ønsker å sove en stund. Bare tenk på scenarioet at du kommer til flyplassen for å reise hjem til Norge. Der får du vite at flyet er innstilt og du må belage deg på å overnatte en natt på flyplassen. Da er det skjønt å være godt forberedt og være kledd i klær som fungerer like bra på en benk på flyplassen som, på hotellet flyselskapet tilbyr deg.

  1. Vaksiner og immunitet

På reiser innenriks behøver du ingen vaksiner du ikke allerede har. Skal du derimot langt av gårde, kan det være lurt å se til at du har alle nødvendige reisevaksiner i orden. Begynn aller helst prosessen så tidlig som mulig i forkant av reisen, noen vaksiner krever faktisk flere måneder med forberedelse for å opparbeide deg immunitet.

  1. Underholdning på turen

Om du reiser med barn, med andre voksne, eller helt alene, så kan det være godt å ha noe å underholde seg med på turen. Det har aldri gått kjappere å tilbakelegge store avstander og å reise verden rundt enn i dag, men likevel er ventetid noe man ikke kommer unna. Da er det ikke dumt å ha med noe man kan hvile øynene på, slik som en spillefilm, en god lydbok eller et spill eller to på mobiltelefonen. Dette kommer med stor sikkerhet godt med på reisen, ikke minst om flyet skulle være forsinket.

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.