Hva kan du gjøre for å unngå ufrivillig vannlating?

Hva kan du gjøre for å unngå ufrivillig vannlating?
Hva kan du gjøre for å unngå ufrivillig vannlating?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Ufrivillig vannlating, som også kalles urininkontinens eller urinlekkasje, betyr at man ikke kan holde på urinen. For mange er ufrivillig vannlating uvelkomment og alltid en irritasjonskilde.

Det finnes faktisk flere forskjellige former for urininkontinens, og avhengig av hvilken type du har, kan det være forskjellige behandlingsmuligheter – noen kan du utføre selv og som ikke krever hjelpemidler, mens andre gjør det.

Symptomer på urininkontinens

Det typiske symptomet på urininkontinens er selvfølgelig urinlekkasje eller ufrivillig vannlating. Andre typiske symptomer kan være:

  1. Urinlekkasje uten varsel eller uten trang til å urinere

  2. Ufrivillig urinlekkasje ved nysing, hosting, latter eller under trening

  3. Økt trang til å urinere to eller flere ganger om natten (nokturi)

Opplever du ett eller flere symptomer, bør du kontakte legen din for å finne årsaken og starte behandling så raskt som mulig.

Forskjellige typer urininkontinens

Det finnes 4 former for inkontinens: stressinkontinens, urgeinkontinens, overløpsinkontinens og blandingsinkontinens.

Stressinkontinens er den mest vanlige formen for inkontinens og forekommer oftest hos yngre kvinner. Urinlekkasjen kan utløses av fysisk aktivitet og varierer i mengde, men er aldri en fullstendig vannlating. Stressinkontinens kan blant annet skyldes svak bekkenbunnsmuskulatur eller dårlig lukkeevne rundt urinrøret.

Urgeinkontinens skyldes en overaktiv blære som gir hjernen signal om trang til vannlating, selv om blæren ikke er full. Her kan det være vanskelig å forutse når trangen melder seg, samt når vannlatingen starter. I tillegg kan mengden variere fra noen få dråper til en fullstendig vannlating.

Overløpsinkontinens skyldes ofte en forstørret prostata og forekommer som sivende vannlatinger eller urinlekkasje når man beveger seg. Når prostata blir større med alderen, vil kjertelen klemme passasjen i urinrøret, noe som kan føre til ufrivillig vannlating.

Blandingsinkontinens er en kombinasjon av stress- og urgeinkontinens, som kan være vanskeligere å diagnostisere og forekommer oftest i forbindelse med stress.

 

 

Behandlingsmuligheter ved urinlekkasje

Behandlingstypen av urinlekkasje avhenger av årsaken til den ufrivillige vannlatingen, og det vil typisk være legen din som finner ut hvilken behandling som er riktig for deg.

Her kan du se forskjellige behandlingsmuligheter samt en kort forklaring om dem:

●        Bekkenbunnsøvelser styrker muskulaturen i bekkenbunnen, noe som kan redusere ufrivillig vannlating. Øvelsene er ikke bare for kvinner – menn kan også gjøre knipeøvelser.

●        Blæretrening brukes for å få blæren til å kunne romme en større mengde urin, slik at ufrivillig vannlating reduseres. Her gjelder det å planlegge toalettbesøkene sine og utsette vannlating for å trene blæren.

●        Engangskatetre brukes for de som ikke kan tømme blæren på egen hånd.

●        Uridomer og urinposer brukes for menn som har urininkontinens, som et alternativ til bleier eller andre absorberende produkter.

Her er bekkenbunnsøvelser og blæretrening selvfølgelig behandlinger som du selv kan utføre over en periode for å redusere eller unngå ufrivillig vannlating.

Meld deg inn i Coloplast Care og bestill gratis vareprøver

Trenger du å bruke engangskateter eller uridom for å unngå urinlekkasjer kan du melde deg inn i Coloplast Care, slik at du kan bestille gratis vareprøver.  Det kan være vanskelig å finne fram til de helt riktige produktene som både passer til kroppen din og dine behov.Coloplast Care er laget for at medlemmer enkelt kan prøve ut de forskjellige produktene for å finne det rette produktet for seg. Medlemmer kan også få råd og veiledning i Coloplasts produkter av deres egne sykepleiere, hvis man ønsker hjelp før man bestiller produktene hjem til utprøving.