Hvordan skape en miljøvennlig hverdag?

28/09/2022 08:28

Valdemar Lind

Sponset innhold
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nesten daglig kan vi klikke oss inn på nyhetene og se at det er flere jordskjelv, at det er flom grunnet enorme regnmengder, skogbrann på grunn av tørke og både mennesker og dyr som lider på grunn av ekstrem varme. I mange år har det vært snakk om global oppvarming og det har blitt diskutert hva verden kan gjøre for å hindre at dette skjer. Men en ting er sikkert nå og det er at det allerede er her. Det er ikke lenger et problem vi må takle for fremtiden, problemene er her og vi kan se dem rett foran øynene våre.   Så det har aldri vært mer aktuelt å stille seg selv spørsmålet om hva kan vi gjøre som enkeltpersoner? Er det i det hele tatt noe som kan gjøres? Kan våre handlinger nå ha noen påvirkning på klimaet? Svaret er enkelt og greit ja! Det er faktisk utrolig mye vi som enkeltpersoner kan gjøre, selv om det noen ganger kan føles litt håpløst, men det er her det gjelder å nettopp ikke gi opp håpet! Den positive nyheten er at det virkelig er noe alle kan gjøre, fra stort til smått.   Lev grønnere – bo grønnere   Dersom du virkelig er nysgjerrig på hva du kan gjøre for å minske klimaavtrykket ditt og å leve et grønnere liv, er det enklest for mange å starte med noe lite. Her kan du for eksempel alltid sørge for at du har med deg eget gjenbrukbart handlenett på butikken for å unngå å kjøpe plastposer, det samme gjelder posene til frukt og grønt hvor du kan kjøpe mindre poser i netting til dette.   Ønsker du å gå for et litt større valg, kan dette være å bytte ut din nåværende diesel- eller bensindrevet bil med en el-bil for å minske utslippene dine i hverdagen. Et annet alternativ som involverer transport, er det å la bilen stå så ofte du kan og heller benytte deg av kollektivtransport for å komme deg på jobb, skole eller andre steder. Kanskje er dere flere som skal reise samme vei? Da kan dere samkjøre og bytte på hvem som kjører bilen i stedet for å ha 4 halvfulle biler, så blir det istedet 1 full bil.   Et større steg som flere og flere velger å ta, er det å bo mindre for å ha mindre utslipp og et mindre klimaavtrykk. Her er det snakk om å gå for miljøvennlige hus, gjerne av typen minihus eller mikrohus. Ved å flytte til en mindre bolig vil du også se at du trenger mindre, kjøper mindre, og bruker mindre både i form av strøm, vann og annen utslipp. Ikke bare er det bedre for miljøet, det vil også være langt mer økonomisk.   Alle kan bidra   Det kan helt klart kjennes ut som det er for sent å gjøre noe med global oppvarming når vi kan se resultatene av det i nyhetene nesten daglig, men her er det viktig å huske på at det er aldri for sent til å gjøre noe. Dersom vi alle bidrar i å minske utslippene på jordkloden vår, vil den kanskje ha muligheten til å blir friskere igjen etterhvert som årene går.

Nesten daglig kan vi klikke oss inn på nyhetene og se at det er flere jordskjelv, at det er flom grunnet enorme regnmengder, skogbrann på grunn av tørke og både mennesker og dyr som lider på grunn av ekstrem varme. I mange år har det vært snakk om global oppvarming og det har blitt diskutert hva verden kan gjøre for å hindre at dette skjer. Men en ting er sikkert nå og det er at det allerede er her. Det er ikke lenger et problem vi må takle for fremtiden, problemene er her og vi kan se dem rett foran øynene våre.

 

Så det har aldri vært mer aktuelt å stille seg selv spørsmålet om hva kan vi gjøre som enkeltpersoner? Er det i det hele tatt noe som kan gjøres? Kan våre handlinger nå ha noen påvirkning på klimaet? Svaret er enkelt og greit ja! Det er faktisk utrolig mye vi som enkeltpersoner kan gjøre, selv om det noen ganger kan føles litt håpløst, men det er her det gjelder å nettopp ikke gi opp håpet! Den positive nyheten er at det virkelig er noe alle kan gjøre, fra stort til smått.

 

Lev grønnere – bo grønnere

 

Dersom du virkelig er nysgjerrig på hva du kan gjøre for å minske klimaavtrykket ditt og å leve et grønnere liv, er det enklest for mange å starte med noe lite. Her kan du for eksempel alltid sørge for at du har med deg eget gjenbrukbart handlenett på butikken for å unngå å kjøpe plastposer, det samme gjelder posene til frukt og grønt hvor du kan kjøpe mindre poser i netting til dette.

 

Ønsker du å gå for et litt større valg, kan dette være å bytte ut din nåværende diesel- eller bensindrevet bil med en el-bil for å minske utslippene dine i hverdagen. Et annet alternativ som involverer transport, er det å la bilen stå så ofte du kan og heller benytte deg av kollektivtransport for å komme deg på jobb, skole eller andre steder. Kanskje er dere flere som skal reise samme vei? Da kan dere samkjøre og bytte på hvem som kjører bilen i stedet for å ha 4 halvfulle biler, så blir det istedet 1 full bil.

 

Et større steg som flere og flere velger å ta, er det å bo mindre for å ha mindre utslipp og et mindre klimaavtrykk. Her er det snakk om å gå for miljøvennlige hus, gjerne av typen minihus eller mikrohus. Ved å flytte til en mindre bolig vil du også se at du trenger mindre, kjøper mindre, og bruker mindre både i form av strøm, vann og annen utslipp. Ikke bare er det bedre for miljøet, det vil også være langt mer økonomisk.

 

Alle kan bidra

 

Det kan helt klart kjennes ut som det er for sent å gjøre noe med global oppvarming når vi kan se resultatene av det i nyhetene nesten daglig, men her er det viktig å huske på at det er aldri for sent til å gjøre noe. Dersom vi alle bidrar i å minske utslippene på jordkloden vår, vil den kanskje ha muligheten til å blir friskere igjen etterhvert som årene går.