Økonomiske tips til deg som skal bli student

28/09/2022 16:53

Valdemar Lind

Sponset innhold
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nå man skal bli student, så bør man ta imot alle mulige tips. Dette er en svært spennende tid i livene til unge og gamle, men det kan også være krevende. Særlig er økonomien krevende for mange. Enten om du må slutte i fulltidsjobben din og få redusert inntekt, eller om du skal flytte ut hjemmefra og begynne å betale for alt selv, så vil studietiden trolig ha en økonomisk påvirkning på deg.

Heldigvis finnes det mange gode økonomiske tips til deg som skal studere, som vil gjøre det litt enklere å komme seg gjennom perioden, go la deg kose deg med studietiden så mye som mulig. Det er jo tross alt en utrolig morsom tid. 

Studielån

en utrolig viktig del av studietiden, er studielån. De aller fleste studenter i norge trenger dette for å kunne komme seg gjennom studieperioden økonomisk. Dette er et lån som tilbys til alle nordmenns om skal studere, og hvor mye du får avhengige av en rekke faktorer. Du får for eksempel mere penger dersom du har flyttet ut, fremfor om du bor med foreldrene dine. Har du, eller venter du barn mens du studerer, så kan du også få mer støtte slik at du kan forsørge for familien din. 

 

Et godt tips er å søke om studielån med en gang du har blitt godkjent på studiene og har mulighet til å søke. Da vil du trolig ha pengene til studiestart, som er en tid med utgifter som skolebøker, husleie go skolepenger. . Dette gjør du hos lånekassen, der du fyller ut all informasjon om deg og studiet ditt, blant annet om hvor lenge det vil vare, om det er i Norge eller i utlandet, og om du skal være fulltidsstudent eller ikke. 

 

Mange unge kan synes det er skummelt å skulle ta opp lån, og det å ha gjeld i en ung alder. Det er imidlertid viktig å huske på at det er svært normalt å ha studielån, og at det er et lån som har fenomenalt lave renter. Det betyr at du kan betale ned på det i lang tid fremover, og det er ikke noe som haster. Lånet ditt vil også reduseres dersom du består utdanningen din. Da blir nemlig en prosentandel av lånet omgjort til stipend, som er gratis. 

Studentbolig 

En av de største utgiftene for de fleste i studietiden, er husleie. Avhengig av hvor du bor så kan denne bli utrolig høy, særlig om du studerer i store byer rundt om i Norge og verden. Et godt tips er å sjekke ut om det er studentboliger eller kollegier i nærheten av der du skal studere. Dette blir ofte organisert av skolen eller studentforeninger, og er et billigere alternativ til å bo alene i en leier leilighet. 

 

Hvis dette ikke er et alternativ, så kan du finne deg en leiebolig, og da kan det være lurt å være flere. Da er det tross alt flere som deler på leien, og daglige utgifter som strøm og internett. 

Kjøp brukt

Sist, men ikke minst, er det et godt tips å kjøpe ting brukt. For, i tillegg til utgifter  som husleie, mat og sosiale aktiviteter, så kommer skal det også betales for skolebøker, og fjerne en datamaskin du kan gjøre skole på. Begge disse tingene kan bli veldig dyrt, og da er det godt at man kan kjøpe brukt. Ikke bare sparer du penger du er også litt snillere mot miljøet. Mange skoler og studielinjer har egne grupper på Facebook der man både kan kjøpe og selge brukte skolebøker for en god pris, slik at du også kan tjene litt penger når skoleåret er over.