Sikkerhet på veien: Innovasjoner som bidrar til å skape sikrere kjøretøy

Vi er i en tid hvor teknologien regjerer, og bilindustrien utnytter dette til det fulle med et klart mål om å lage biler som både gir komfortable kjøreturer og best mulig sikkerhet for sjåfører, passasjerer og fotgjengere.

Derfor er de fleste biler i dag utstyrt med en rekke verktøy utviklet for å øke sikkerheten mens du ferdes på veiene, noen enklere enn andre. Vi skal nå se på noen av de aller viktigste innovasjonene som har bidratt til å redde tusenvis av liv opp gjennom årene.

Start booster

Et flatt batteri langt unna allfarvei kan være oppskriften på en katastrofe, og spesielt om man befinner seg i et område uten mobildekning. I slike tilfeller vil en start booster utgjøre forskjellen mellom liv og død. Dette er en kompakt dings som kan starte en bil uten hjelp fra noen andre. Det å være strandet på grunn av et tomt batteri blir plutselig ikke så farlig når du har en start booster med deg, og gjør at du kan legge ut på langtur med større selvtillit. 

Nødhammer

Dersom bilen havner i vannet, kan dette geniale verktøyet gjør det mulig for menneskene på innsiden av bilen å knuse bilvinduene med minimale anstrengelser og komme seg ut. 

Varseltrekant

Varseltrekant er det andre verktøyet du er pålagt å ha i bilen. Dette skal du bruke dersom du er så uheldig å få motorstopp langs veien. Varseltrekanten skal settes ut minst 150 meter bak bilen, og varsler andre bilister om at det står en bil i veien. Varseltrekanten bidrar dermed til å forhindre at noen krasjer inn i deg.

Bilde av nødverktøy for sjåfører hentet fra autodeler.co.no

Refleksvest

Hvis du befinner deg i mørket langs en vei med en havarert bil, er det faktisk mulig å bli bøtelagt for å ikke være synlig nok. En refleksvest gjør deg synlig for andre bilister, også om du må stoppe langs en trafikkert vei midt på dagen, noe som reduserer risikoen for ulykker mens vedkommende passer på bilen i veikanten. Å ha minst én refleksvest i bilen er pålagt ved lov.


Konklusjon

Sikkerhet på veien er ikke begrenset til kun airbag og bilbelte. Bilprodusentenes forpliktelse til å hele tiden tenke sikkerhet og påbud fra myndighetene har bidratt til å øke trafikksikkerheten dramatisk. Start boostere, nødhammere og refleksvester er bare noen få eksempler. Der vil du se mye annet utstyr, som det kan være lurt å ha med seg i bilen til enhver tid. Spesielt om du kjører mye og langt. Det disse redskapene har til felles, er at de er svært rimelige å skaffe seg og samtidig utrolig nyttige i uforutsette situasjoner på veien. 


Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.