Slik velger du det rette kikkertsiktet

07/09/2023 10:36

Mikkel Preisler

Sponset innhold

Et godt kikkertsikte gjør jakta tryggere og øker sjansen for et vellykket og humant skudd. Med mange tekniske detaljer å vurdere, kan det være utfordrende å finne det perfekte siktet til dine behov. Her får du gode råd til valg av kikkertsikte.

Tenk først over hvilke jegerefaringer du har og hva slags jakt du skal bruke siktet til.

Småviltjegere kan velge et mer kompakt sikte, mens elgjegere bør gå for større modeller med god lysstyrke.

Vurder om du trenger justerbar forstørrelse eller om et fast forstørrelsesområde er nok. 3-9x eller 4-12x forstørrelse passer de fleste. Høyere forstørrelse krever skytterfaring for å ikke miste oversikt.

Objektivdiameteren påvirker hvor mye lys som slippes inn. Større objektiv gir bedre bilde i dårlig lys, men øker også vekt og størrelse. 50 mm objektiv er en god mellomting for norske forhold.

Kikkertens lysstyrke angis vanligvis med tallpar som 2,5-10x50.

Jo større det andre tallet er, desto mer lyssterk er linsen. Dette gir bedre bilde i skumring og mørke.

Vurder også om du trenger målhold på siktet for å kompensere for avstand til målet. Dette gir mer presise skudd, men krever øvelse i bruk. Et alternativ er ballistiske streker i siktet som hjelp.

Test alltid siktet før kjøp. Sjekk om okularet har øyekopling, slik at du får fullt synsbilde selv med briller. Justerbar diopter gjør det enkelt å finjustere skarpheten.

Vær nøye med vedlikehold og oppbevaring. Rengjør linsene varsomt, og bruk objektivdeksel. Oppbevar siktet tørt og støvfritt. Smør inn metalldelene med olje jevnlig, slik at det beveger seg lett.

Med et godt kikkertsikte øker du både jaktopplevelsen og muligheten for et vellykket og sikkert jaktuttak. Lykke til med mange fine turer på jaktåret!Læs også:

Ekspertråd: Så ofte bør du vaske sengetøyet ditt En ekspert har avslørt at flere ting avgjør hvor ofte du bør vaske sengetøyet.