Advarer mot smutthull for Putin

12/01/2023 13:00

Emma

Sport
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Et tidligere IOC-medlem advarer sterkt mot å gi Vladimir Putin og Russland en sjanse til å delta i Paris-OL neste år under de nåværende omstendighetene.

Det er fortsatt 560 dager til OL åpner i Paris, men IOC-toppen bryter nå hodene for å finne en løsning på det åpenbare problemet.

Skulle russere og hviterussere bli invitert til festen til tross for invasjonen av Ukraina? Og i så fall, bør det være under et nøytralt flagg?

Avgjørelsen haster fordi kvalifiseringen er i ferd med å starte, men spør du tidligere IOC-medlem Gerhard Heiberg, bør kolleger unngå å gi Putin og Russland enda en lillefinger.

– Det er altfor tidlig å legge en plan for akseptable forhold for inkludering av russiske utøvere, sa nordmannen, ifølge Inside The Games,  og advarte Det olympiske råd i Asia mot å undersøke mulige «smutthull» for Putins utøvere.

Han spår at flere av Ukrainas naboer kan komme til å boikotte lekene.

Ifølge Heiberg trengs det mye mer informasjon om Putin og hans militære ledere. Han tror til og med at risikoen for et russiskløst OL kan få Putin til å lempe på ønsket om å angripe i Ukraina.

– Putin er besatt av sportslig triumf, så Russlands utestengelse fra Paris kan tvinge hånden hans til å få slutt på den voldsomme terrorismen, sier Gerhard Heiberg (83), IOC-medlem fra 1994 til 2017.

Ordene har selvsagt vakt sinne i Russland, men også oppsikt, fordi Gerhard Heiberg, i sin tid som IOC-medlem, gjorde et poeng av å skille idrett og politikk.

Gerhard Heiberg møtte Vladimir Putin flere ganger etter deres første møte under OL på Lillehammer i 1994, som Heiberg var hjernen bak.

Han hadde også en ledende stilling i IOC i 2007, da Russland ble tildelt 2014-utgaven av vinter-OL.

Han har tidligere omtalt Putin som «hyggelig, interessant og lyttende», men har siden invasjonen av Ukraina sagt at Putins karakter har endret seg.

Russiske idrettsutøvere konkurrerte i vinter-OL i Beijing i februar. Invasjonen av Ukraina startet fire dager senere.