Brasil slukker ikonisk statue for Vinicius etter rasisme

23/05/2023 12:50

Emma Sletta

Sport
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Kristus-statuen i Rio de Janeiro er slukket for å vise solidaritet med Vinicius, som ble utsatt for rasisme.

Brasil slukket mandag lysene fra Kristus-statuen Cristo Redentor i solidaritet med fotballspilleren Vinicius, som ble utsatt for rasisme under en kamp.

Lysene ble slukket i en time fra klokken 18.00 lokal tid dagen etter at Real Madrid-spilleren fikk støtte fra blant andre landets regjering og fotballverdenen.

Ikoniske Cristo Redentor står på det 710 meter høye Corcovado-fjellet i Rio de Janeiro. Statuen er 38 meter høy og veier 1145 tonn.

Erkebispedømmet som administrerte statuen koordinerte byggingen med det brasilianske fotballforbundet og observatoriet for rasediskriminering i fotball.

–Cristo Redentors erkebispedømmet fordømmer de rasistiske angrepene den brasilianske spilleren Vinicius ble utsatt for, står det i en uttalelse.

Blir slått av som et symbol

Den brasilianske stjernespissen har blitt utsatt for rasisme fra flere klubbers fans gjennom sesongen, men på Mestalla i Valencia kokte det virkelig over.

Vinicius Junior ble igjen utsatt for rasistisk hekling på banen under kampen mot Valencia søndag.

– Lysene på monumentet vil bli slukket som et symbol på den kollektive kampen mot rasisme og i solidaritet med spilleren og alle de som møter fordommer rundt om i verden, står det videre i en uttalelse fra erkebispedømmet.

Takk for din støtte

Tidligere mandag oppfordret den brasilianske regjeringen spanske og sportslige myndigheter til å straffe de ansvarlige for de rasistiske angrepene.

FIFA-president Gianni Infantino har også uttrykt solidaritet med spilleren.

Den 22 år gamle Vinicius takket senere for støtten.

- Svart og imponerende. Cristo Redentor så slik ut. En solidaritetshandling som har berørt meg. Men mer enn noe annet ønsker jeg å inspirere og belyse vår kamp, skriver han på Twitter.

Det spanske fotballforbundets sjef, Luis Rubiale, har innrømmet at det er et reelt problem med rasisme i landets fotball, der «pressemeldinger ikke lenger fungerer».