EHF suspenderer dommeransvarlig etter TV2-avsløringen

27/05/2023 12:50

Emma Sletta

Sport
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Han har nå blitt fritatt fra alle sine plikter i europeisk håndball.

Det europeiske håndballforbundet (EHF) har suspendert sin dommeransvarlige, makedonske Dragan Nachevski, med umiddelbar virkning.

Dette er basert på opplysninger som EHF har fått fra TV 2 Danmark i forbindelse med arbeidet på en TV-dokumentar om mulig matchfixing i internasjonal håndball.

Beslutningen om å suspendere Dragan Nachevski ble tatt av EHFs sentralstyre på et ekstraordinært møte torsdag.

I TV-dokumentaren, som etter planen skal sendes på dansk TV2 og dansk TV2 Play i sommer, er det opptak av et møte i januar 2020 mellom Dragan Nachevski og en mann som utgir seg for å være en forretningsmann som ønsker at et kinesisk håndballag skal bli med i den østeuropeiske SEHA-ligaen.

Mannen er imidlertid ikke en kinesisk forretningsmann, men en skuespiller ansatt av TV 2 Danmark.

«EHF har fått opplyst av TV 2 at Dragan Nachevski på dette møtet mer enn en gang takket nei til et tilbud om å samarbeide om matchfixing. Men ifølge sitatene tok han ikke helt avstand fra saken og sendte derfor feil signaler i rollen han representerte,» opplyser EHF på forbundets nettsider.

Nachevski avviser

TV 2s kommende dokumentar viser også en tidligere internasjonal dommer som anonymt rapporterer at Dragan Nachevski via en annen person har bedt dommeren om å manipulere resultatet av en håndballkamp.

I en skriftlig uttalelse til EHF avviser Dragan Nachevski at han noen gang har vært involvert i matchfixing.

EHF understreker at Dragan Navhevski, i sin rolle som dommeransvarlig, ikke er ansvarlig for ansettelse av dommere til kamper i europeisk håndball. Dette ble endret i 2019, hvor ansvaret for å utnevne dommere i stedet ble lagt til ansatte i EHFs administrasjon.

Dragan Navcheski har vært dommeransvarlig i EHF i flere år og er far til toppdommer Gjorgji Navcheski, som er en av dommerne som er mistenkt for matchfixing i rapporten fra analyseselskapet Sportradar, som TV 2 Danmark kunne avsløre innholdet i tilbake i januar under VM.