Holder Putins drøm i live

08/12/2022 09:04

Emma Sletta

Sport
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Det gjenstår å se om russiske og hviterussiske utøvere drar til OL i Paris om halvannet år, men mye tyder på at IOC og president Thomas Bach vil strekke seg langt for å få dem med på laget.

Om ikke lenge skal rundt 10.000 utøvere kjempe om billetter til OL i Paris om halvannet år, men det er fortsatt ingen avklaring på om russere og hviterussere blir med på festen sommeren 2024.

Det var budskapet fra presidenten i Den internasjonale olympiske komité, Thomas Bach, onsdag.

- Dette krever videre diskusjon; de er i gang, og det er ingen fast dato, sa Bach på en online pressekonferanse etter gårsdagens møte i IOC-ledelsen.

IOC innførte sanksjoner mot de to landene som følge av Russlands invasjon av Ukraina i februar, noe som blant annet innebærer at deres nasjonalsanger, flagg og nasjonalsymboler er forbudt i regi av IOC.

På den annen side hevder Thomas Bach bestemt at beslutningen om ikke å tillate russere og hviterussere å delta i internasjonale turneringer ikke er en del av straffen, men snarere et "beskyttende tiltak" for å sikre integriteten til hendelsene.

– Vi har aldri – og vil ikke – forby utøvere å konkurrere bare på grunn av passene deres, understreket han igjen onsdag.

Veldig nært forhold
Akkurat som han også veldig gjerne vil skille sport og politikk. I hvert fall offisielt.

– Vi må utforske mulighetene for å komme rundt dette dilemmaet i forhold til utøvernes deltakelse og igjen gjøre det om sportslige meritter og ikke politisk innblanding, sier han, og viser sterkt til at han gjerne skulle sett russiske utøvere i Paris-OL om halvannet år.

Dette er nok relativt søt musikk i Vladimir Putins ører - selv om det neppe blir med russiske flagg og nasjonalsanger hvis invasjonen av Ukraina fortsatt pågår når vi nærmer oss sommeren 2024.

Det er også verdt å merke seg at Thomas Bach og Vladimir Putin har hatt et veldig nært forhold i mange år. Helt tilbake fra 2014, da vinter-OL ble arrangert i Sotsji.

Thomas Bach og IOC klarte heller ikke å utestenge russiske utøvere både i 2016 og 2021, selv om et omfattende russisk statlig dopingprogram hadde blitt avslørt.