Hvem vinner Tour de France? Disse dagene må du sitte limt til TV-skjermen

10/07/2023 20:30

Emma Sletta

Sport
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Det finnes sjelden noe kjedeligere enn en sprinteretappe i Tour de France, så hvis du er interessert og vil se flere spente etapper, må du lese videre her.

Det har vært en relativt anonym start for de norske rytterne i årets Tour de France. Tobias Haland Johannesen var imidlertid nær ved å ta en etappeseier på etappe 6 der han ble nummer 3 bak Jonas Vingegaard, som ble nummer 2 og Tadej Pogacar som vant etappen.

Jonas Vingegaard satte dog Tadej Pogacar godt på plass tidligere forje uke da han vant med over ett minutt, men allerede dagen etter var det Jonas Vingegaard som ble satt ut av sloveneren. Jonas Vingegaard har imidlertid på seg gult.

Disse dagene må du følge med

Hvis du ikke har tid til å se alle Tour de France-etappene i sommer, men likevel ikke vil gå glipp av de spennende etappene der Jonas Vingegaard skal duellere med Tadej Pogacar om den gule trøya, så kommer vi med en rask guide nedenfor slik at du vet hvilke dager du skal sitte foran TV-en.

Fredag 14. juli: Etter en hviledag, en flat etappe og to etapper med bakker, begynner vi virkelig å ta av på fjellet. Her får vi tre fjelletapper på rad. Fredag er det Chátillon-Sur-Chalaronne - Grand Colombier, hvor etappen avsluttes på det ikoniske Colombier-fjellet. Igjen, en scene hvor store forskjeller kan gjøres.

Lørdag 15. juli: Rytterne skal fra Annemasse (Ja, det heter byen) til Morzine. En etappe med tre kategori 1-stigninger og til slutt en klatring utenfor kategorien. Hvis rytterne ikke var tendere etter etappen fredag, må de definitivt være det etter dagens etappe.

Søndag 16. juli: Det blir imidlertid ikke tid til hvile for rytterne, da de skal sykle i fjellet igjen på søndag. Her kjører de fra Les Gets til Saint-Gervais Mont-Blanc. En etappe som byr på tre kategori 1-klatringer, samt 1 kategori 2 og 3 klatring.

Tirsdag 18. juli: Etter en velfortjent hviledag skal rytterne ut på temporitt. Her kan ikke rytterne sitte på hjul på hverandre og det forventes tidsforskjeller. Det er en tempoetappe som foregår i Alpene, men rytterne trenger bare å gå over en kategori 2-stigning som øker med 9,4% over 2,5 kilometer.

Onsdag 19. juli: Vi får en etappe som avsluttes med en dramatisk stigning på 28,1 kilometer. Økningen er ikke alvorlig, den ligger på 6%, men etter to kategori 1-økninger og en kategori 2-stigning tidligere på dagen, bør den kunne brukes til å starte ett eller flere angrep.

Lørdag 22. juli: Er siste dag i fjellet og dermed også en veldig viktig en. Det kan være absolutt siste sjanse til å hente tid, så hvis avstanden mellom Vingegaard og Pogacar ikke er stor, så kan det bli en dødelig affære. Etappen byr på tre kategori 2-stigninger, en kategori 3-klatring og 2 kategori 1-stigninger.

Søndag 23. juli: Dette er siste etappe i årets Tour de France. Det er tradisjon å ikke time hverandre, og derfor bør vinneren av Tour de France 2023 kåres lørdag.