Kvinnelandslagene måtte vise sine kjønnsorganer under VM i 2011

13/06/2023 11:30

Emma

Sport
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Etter påstander om menn på andre lag, ble kvinnelandslaget bedt om å vise kjønnsorganene sine til en lege.

Under fotball-VM i 2011 ble det svenske kvinnelandslaget bedt om å vise kjønnsorganene sine, det forteller den tidligere svenske landslagsspilleren Nilla Fischer i en ny bok.

Det skriver avisen The Guardian.

Hendelsen fant sted rundt VM-finalen i Tyskland i 2011. Dette fulgte protester fra Nigeria, Sør-Afrika og Ghana i forbindelse med påstander om at Ekvatorial-Guinea angivelig hadde menn på laget.

Det svenske landslaget ble bedt om å unngå intimbarbering i dagene før hendelsen og deretter vise kjønnsorganene sine til en lege, skriver Fischer i boken.

– Samtidig var det ingen som ønsket å sette muligheten til å spille i VM på spill. Vi måtte bare få den dritten gjort, uansett hvor sykt og ydmykende det føltes, skrev Fischer.

Nilla Fischer avsluttet landslagskarrieren i september 2022. Hun debuterte i den gule og blå trøya i 2001. Fischer fikk 194 kamper for Sverige.

Et krav for å spille

I et intervju med det svenske nyhetsbyrået TT går Nilla Fischer nærmere inn på hendelsen.

"Som jeg skriver i boken, var det ikke en hyggelig opplevelse," sa Fischer.

– Vi hadde et veldig trygt miljø på landslaget. Så det er sannsynligvis det beste miljøet å gjøre det i. Men dette er en utrolig merkelig situasjon og generelt ikke en hyggelig måte å gjøre det på. Men for øyeblikket var det bare et spørsmål om å innse at hvis vi ønsket å fortsette å spille, var det det som skulle til.

Mats Börjesson, som var landslagslege i 2011, forteller at testingen fant sted etter at Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) krevde umiddelbar testing da ryktene begynte å sirkulere om Ekvatorial-Guineas lag.

Fifa sa at de hadde «notert» nylige kommentarer fra Nilla Fischer om hennes erfaringer med «kjønnsverifisering».