Advarsel til mobilbrukere: 38 apper du bør slette umiddelbart

03/12/2023 18:00

Mikkel Sletta

Teknologi
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mobilbrukere over hele verden har blitt advart om 38 apper som tidligere var tilgjengelige i Google Play-butikken som inneholdt en skjult ondsinnet funksjon.

McAfees mobilforskningsteam oppdaget at 38 av disse tvilsomme appene i Play Store som har blitt lastet ned 38 millioner ganger. Ekspertene sier at appene "usynlig" lastet adware i bakgrunnen av mobiltelefoner mens brukerne spilte spillet uvitende.

Alle de 38 appene er nå fjernet fra Play Store av Google etter at McAfee advarte teknologigiganten, skriver det britiske mediet The Mirror.

Denne typen angrep kan generere store summer for nettkriminelle ettersom mobiltelefonbrukere ikke skjønner at enheten deres blir bremset av annonser skjult i bakgrunnen.

– Det er derfor det er så mange spill med samme konsept som Minecraft rundt om i verden. Selv på Google Play kan vi enkelt søke etter lignende spill, sier McAfees sikkerhetsrådgiver Dexter Shin.

McAfee Mobile Research Team oppdaget nylig 38 skjulte reklamespill. Disse HiddenAds-applikasjonene, som ble funnet i Google Play Store og installert av minst 35 millioner brukere over hele verden, har vist seg å sende pakker skjult for annonseinntekter i stor skala.

Hvis du har noen på enheten din, er det lurt å slette dem uten å nøle. Den fullstendige listen over forbudte programmer finner du på McAfees nettsted.

Eksempler på noen av appene som er fjernet:

  • Block Box Master Diamond - Lastet ned 10 millioner ganger

  • Craft Sword Mini Fun - Lastet ned 5 millioner ganger

  • Block Box Skyland Sword – Lastet ned 5 millioner ganger

  • Craft Monster Crazy Sword – Lastet ned 5 millioner ganger

  • Block Pro Forrest Diamond – Lastet ned 1 million ganger

McAfee understreker at det er viktig at alle Android-brukere leser anmeldelser før de laster ned og installerer nye apper på telefonene sine.

Hvis telefonens ytelse begynner å lide etter en ny nedlasting, kan dette være et tegn på noe bak kulissene, og det ville være verdt å sjekke de siste nedlastingene dine.

Den siste oppryddingen kommer bare uker etter at Google utestengte 36 applikasjoner fra Play-butikken. Dette angrepet installerte også adware sammen med skadelig programvare som kan tillate hackere å få tilgang til data som Wi-Fi-historikk, Bluetooth-enhetene som er koblet til en telefon, hvilke apper som brukes, og til og med se nærliggende GPS-steder.

Det er viktig for Android-brukere å være oppmerksomme på sikkerhetsproblemer og holde enhetene sine oppdatert med de nyeste sikkerhetsoppdateringene.

Dette kan bidra til å beskytte mot ondsinnede apper og angrep som de som er beskrevet her. Brukere bør også ta hensyn til appanmeldelser og undersøke nye apper før de laster dem ned for å sikre at de ikke inviterer ondsinnede programmer til enhetene sine.