Mange følger ikke denne bordskikken når de drikker vann ved bordet: Etiketteekspert kaller det frekt

26/07/2025 07:00

redaktion

UNDERHOLDNING
Foto: Shutterstock
Mange overholder ikke regelen.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det er mange uskrevne regler når vi setter oss ned for å spise.

Noen er mer kjente enn andre, og selv om de håndheves rent rutinemessig, er det andre du bør tenke deg om to ganger før du overholder.

En av skikkene mange ikke tenker på, skjer når man drikker ved bordet. Ifølge etikettekspert Mar Casas bør øynene alltid være rett inn i glasset.

Alt annet er frekt, forklarer hun i den spanske podkasten « Tiene Sentido», som oversatt til norsk betyr « Det gir mening».

Å la blikket vandre bort fra glasset, for eksempel ut i rommet eller mot et kamera, oppfattes som uoppmerksomt og forstyrrende for atmosfæren ved bordet.

Det stopper imidlertid ikke her.

En annen grunnleggende regel gjelder plasseringen av hendene.

Ifølge Casas skal hendene alltid være synlige og hvile lett på bordkanten. Dette har historiske røtter i en tid da skjulte hender kunne skjule våpen. Armenes plassering signaliserer selvtillit og tilstedeværelse, og albuene skal ikke hvile på bordet eller henge under det.

Casas oppfordrer også til at bordskikk ikke skal bli mekanisk eller rigid. En oppreist holdning er passende, men en litt fremoverlent holdning under samtale viser interesse og skaper tilstedeværelse. Naturlighet og respekt bør gå hånd i hånd.

Serviettens rolle er ofte gjenstand for tvil, men ifølge Casas begynner og slutter den på samme sted. Den legges i fanget i begynnelsen av måltidet og forblir der. Ved midlertidig fravær plasseres den på stolen, og når man er ferdig med å spise, plasseres den diskret på bordet. En pent brettet serviett er ikke nødvendig, men den bør heller ikke bli liggende som et rot.