Norsk tradisjon kåret til verdens verste

31/01/2023 15:01

Sofie

Underholdning
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Som nordmann er det vondt å lese resultatene av en omfattende undersøkelse av tradisjonell mat fra hele verden. For er medisterkake, farikål og ribbe virkelig så ille?

Av de 100+ norske rettene som ble evaluert, fikk ingen høyest poengsum i den ferske TasteAtlas-undersøkelsen.

De beste er lefse (fire og en halv stjerne) og lompe (fire og en halv stjerne). Ellers er norsk laks, Jarsberg, pinnekjøtt, geitost, gryteretter, fiskesuppe, og kjøttkaker fint.

Men det er ikke noe galt i at Norge ligger på 95. plass totalt. Av 95 land evaluert. I en Forbes-artikkel spør den skandinaviske spaltisten David Nickel: «Er virkelig det norske kjøkkenet så ille?»

Ett svar gjelder selve Norden. For andre land nær oss gjør også dårlige ting. Sverige er på 62. plass, Finland er på 72. plass og Island på 91. plass.

Bare Danmark er rangert som nummer 35. Tross alt, våre sørlige brødre bor på et kontinent og er mer kontinentale i sine mattradisjoner enn andre. Det skriver Abcnyheter.

Det Nikel også misliker med mange norske og nordiske retter er deres preferanse for veldig enkle krydder, gjerne bare salt og pepper. I den andre enden av -skalaen er matnasjoner rike på krydder og smaker som India, Japan, Spania og Mexico.

Det handler også om latskap, mener han:

«I moderne matlaging hjemme blir det lettvinte prioritert, i så stor grad at en frossenpizza (Grandiosa, red.anm) av mange blir regnet som en uoffisiell nasjonalrett. Den virkelige nasjonalretten, med kål, fårekjøtt og kokt potet kalt fårikål, er mest likt fordi den er lett å lage».