Sjokk: Her er den virkelige grunnen til at gulerøtter er oransje

25/11/2022 13:43

Sofie

Underholdning
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Folk er forvirret etter å ha lært den virkelige grunnen til at gulrøtter er oransje.

Gulrøtter er en velkjent ingrediens i de fleste sunne dietter, og vi vet alle hva vi skal se etter når vi vil ha dem i supermarkedet: fargen oransje.

Men nå har grønnsaksfans blitt forvirret etter å ha oppdaget nøyaktig hvorfor gulrøtter har denne fargen.

Foto: Privat

Tro det eller ei, det var en tid da gulrøtter pleide å være hvite, som avslørt av The Economist. Ja, du leste riktig.

Men når du slutter å tenke på det, gir fargen hvit mye mening ettersom gulrøtter dyrkes under jorden, akkurat som andre hvite grønnsaker inkludert poteter og kålrot.

Men som med alle ting i denne verden, skjer genetiske særheter, og det viser seg at gulrøtter ble selektivt avlet for å bli den svært gjenkjennelige oransje fargen vi har i dag.

Utrolig nok har de flere gener enn oss mennesker - hele 32 000 - og forskere har spekulert i at fargerike gulrøtter i utgangspunktet ble dyrket slik at folk visste at de var matvarer og ikke ville.

Andre gulrotfargevarianter som har eksistert inkluderer lilla og gule gulrøtter - og for å være rettferdig høres disse ganske velsmakende ut.

Disse fantes visstnok mye frem til for noen få hundre år siden, da bøndene begynte å avle grønnsaken til den dominerende oransjevarianten vi kjenner i dag.

Denne nyheten ble nylig avslørt på Facebook, og folk ble ikke overraskende sjokkert.

Som en reaksjon på fargeavsløringen skrev en Facebook-bruker: "Jeg vil ha gulrøtter tilbake til lilla! Noen med masse penger, vær så snill å få det til!"

"What what whaaatttt..." la en annen sjokkert seer til. "Visste at de andre fargene fantes, men jeg visste ikke dette."

«Poteter kommer i alle fall fortsatt i alle disse fargene», spøkte en tredje mens en fjerde skrev: «Kanskje skriveren bare gikk tom for blått».

Andre Facebook-brukere, i mellomtiden, delte at mens oransje gulrøtter er den vanligste varianten i disse dager, kan du fortsatt få de andre også.

«Jeg har fått de gule i grønnsakshagen min», delte en annen Facebook-bruker. "Spesiell smak, flott til supper!"

En annen la til: "I Tyrkia bruker vi lilla gulrøtter til å lage kålrotsaft. Det er salt og vanligvis varmt. Utlendinger liker ikke smaken."

Alt dette reiser spørsmålet, ville du være villig til å spise en hvit, gul eller lilla gulrot?