Gulrøtter er en velkjent ingrediens i de fleste sunne dietter, og vi vet alle hva vi skal se etter når vi vil ha dem i supermarkedet: fargen oransje.
Men nå har grønnsaksfans blitt forvirret etter å ha oppdaget nøyaktig hvorfor gulrøtter har denne fargen.
Foto: Privat
Tro det eller ei, det var en tid da gulrøtter pleide å være hvite, som avslørt av The Economist. Ja, du leste riktig.
Men når du slutter å tenke på det, gir fargen hvit mye mening ettersom gulrøtter dyrkes under jorden, akkurat som andre hvite grønnsaker inkludert poteter og kålrot.
Men som med alle ting i denne verden, skjer genetiske særheter, og det viser seg at gulrøtter ble selektivt avlet for å bli den svært gjenkjennelige oransje fargen vi har i dag.
Utrolig nok har de flere gener enn oss mennesker - hele 32 000 - og forskere har spekulert i at fargerike gulrøtter i utgangspunktet ble dyrket slik at folk visste at de var matvarer og ikke ville.
Andre gulrotfargevarianter som har eksistert inkluderer lilla og gule gulrøtter - og for å være rettferdig høres disse ganske velsmakende ut.
Disse fantes visstnok mye frem til for noen få hundre år siden, da bøndene begynte å avle grønnsaken til den dominerende oransjevarianten vi kjenner i dag.
Denne nyheten ble nylig avslørt på Facebook, og folk ble ikke overraskende sjokkert.
Som en reaksjon på fargeavsløringen skrev en Facebook-bruker: "Jeg vil ha gulrøtter tilbake til lilla! Noen med masse penger, vær så snill å få det til!"
"What what whaaatttt..." la en annen sjokkert seer til. "Visste at de andre fargene fantes, men jeg visste ikke dette."
«Poteter kommer i alle fall fortsatt i alle disse fargene», spøkte en tredje mens en fjerde skrev: «Kanskje skriveren bare gikk tom for blått».
Andre Facebook-brukere, i mellomtiden, delte at mens oransje gulrøtter er den vanligste varianten i disse dager, kan du fortsatt få de andre også.
«Jeg har fått de gule i grønnsakshagen min», delte en annen Facebook-bruker. "Spesiell smak, flott til supper!"
En annen la til: "I Tyrkia bruker vi lilla gulrøtter til å lage kålrotsaft. Det er salt og vanligvis varmt. Utlendinger liker ikke smaken."
Alt dette reiser spørsmålet, ville du være villig til å spise en hvit, gul eller lilla gulrot?