1 måned uten kjøtt: Veganuary møter økende støtte

07/01/2022 09:58

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Et rekordhøyt antall mennesker forventes å prøve plantebasert mat denne måneden, noe som gjør Veganuary mer populært enn noen gang.

Januar måned betyr for mange nye mål nå som det nye året har startet.

For noen er det mer fysisk aktivitet, for andre kan det være noe med sunnere livsstil eller noe helt annet.

En ny trend opplever nå økende popularitet.

Det er "Veganuary", som ganske enkelt betyr hele januar måned er med vegansk kosthold.

Det vil si ingen melk, egg, kjøtt og alt annet relatert til dyr.

Den årlige utfordringen oppfordrer folk til å kutte ned på kjøtt og meieriprodukter i løpet av januar i håp om å inspirere til en bevegelse mot veganisme for alltid.

I Storbritannia forventes det at opptil to millioner mennesker vil prøve utfordringen, og det vil være en rekord siden starten i 2014.

Det er ikke vanskelig å se hva som ligger bak kjøreturen: Forskere sier at det å bli veganer er nøkkelen til å unngå en fremtidig pandemi, ifølge Metro.

Nedstengninger og klimakatastrofer er imidlertid ikke de eneste fordelene med veganisme.

Dette kan potensielt også spare helsesystemet noen kostnader, da veganske dietter vanligvis er bedre for helsen.

En nylig taiwansk studie fant at vegetarianere har et lavere antall polikliniske besøk til legen på grunn av deres sunnere kosthold, noe som er en tendens til å være høy i frukt, grønnsaker og fullkorn.

Dette resulterte i 15% lavere totale medisinske kostnader per person sammenlignet med personer som spiser kjøtt, spesielt for kroniske sykdommer som høyt blodtrykk, hjertesykdom og depresjon.

Studien konkluderte med at vegetariske dietter er «forbundet med betydelig lavere medisinske kostnader og kan være en effektiv strategi for å lindre den medisinsk-økonomiske byrden i utvalgte populasjoner».