10-årig gutt død etter influensa-lignende symptomer: Nå advarer moren hans andre

05/09/2017 09:30

Anniken Hauge

Utland
Da en 10-årig gutt langsomt ble dårligere, trodde moren hans at han hadde fått influensa. Men sannheten viste seg å være en helt annen.

Oppkast, kvalme og hodepine. 

Kort tid etter en amerikansk familie fra staten Alaska hadde innlosjert seg på en hytte forrige uke, begynte 10-årige Gavin Klebs å klage over smerter og influensalignende symptomer. 

Moren Sarah Klebs var overbevist om at sønnen hadde fått influensa, og da den åtteårige lillesøsteren også klaget over hodepine, ga hun begge barna smertestillende medisin og sendte de i seng, skriver Alaska Daily News.

Men da barna var lagt i seng, begynte moren Sarah Klebs selv å bli dårlig og kaste opp.

Hun ringte til en venn av familien som ble bekymret over familiens symptomer, og da han ikke fikk noe respons på flere meldinger han hadde sendt, kjørte han ut til familiens leide hytte og ble møtt av et forferdelig syn.

Lillesøsteren Caroline Klebs var ikke til å vekke i dobbeltsengen, og Gavin Klebs lå også livløs på sofaen i midten av huset.

Søsteren og moren blev derfor straks hentet av en ambulanse og senere fløyet til behandling på et sykehus i Seattle. 

Det var her på familiens feriehytte at barna og moren langsomt ble dårligere. Foto: Sarah Klebs/privat

Det viste seg at det ikke var et influensavirus som hadde smittet familien.

I stedet var det et veldig gammelt kjøleskap i hytta som gikk på propangass og lakk karbonmonoksid, som på samme måte som eksosen på en bil er livsfarlig, men lukt- og fargeløs, så man hverken kan se eller lukte forgiftningen.

- Hvordan skulle man kunne vite det? Før dette skjedde med oss, så hadde jeg aldri trodd det, sier Sarah Klebs til avisen.  

Hun og den åtte år gamle datteren overlevde, men 10-årige Gavin Klebs’ liv stod dessverre ikke til å redde. 

Datteren får ingen fysiske mén av forgiftningen, men moren Sarah Klebs har fått en liten hjertestans som følge av forgiftningen. Legene mener dog ikke at det kommer til at påvirke livet hennes fremover.

Hvert år er det i gjennomsnitt syv innbyggere som blir forgiftet av karbonmonoksid i Alaska.

Det er mer enn noe annet sted i USA, og det ses typisk om høsten og vinterhalvåret hvor de fleste er innendørs hvor hvitevarer eksempelvis lekker den giftige gassen. Man kan dog veldig enkelt sikre seg mot forgiftning ved å sette opp en alarm som registrerer gassutslipp.