16 år gammel gutt er sentrum i oppsiktsvekkende nazi-sak

14/03/2023 08:52

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Var det en gutt som spilte online eller en potensiell terrorist som ønsker hvitt overherredømme? Uvanlig terrorsak begynner i dag.

Klokken var rundt syv om morgenen da politiet banket på hos en familie på Vestsjælland, i Danmark, i fjor.

Det var torsdag 7. april 2022, og noen timer senere ble en da 15 år gammel gutten fremstilt for en dommer i et lukket rettsmøte i Holbæk, i Danmark, tiltalt for grove brudd på terrorparagrafen i straffeloven.

Ifølge politiet hadde han vervet seg til terroristforeningen Feuerkrieg Division, han hadde forsøkt å rekruttere en kamerat, og med en gryende lederrolle i gruppen hadde han delt bombemanualer og militant ekstremistisk materiale med flere andre.

Tirsdag starter rettssaken mot den nå 16 år gamle gutten, og det er første gang en dansk gutt er tiltalt for å ha sluttet seg til en høyreekstrem terrororganisasjon.

– Høyreekstreme og terrorisme er ikke ukjente fenomener, men det er også uvanlig i dette tilfellet at samfunnene er veldig virtuelle baserte, sier senioradvokat Rune Rydik til TV 2.

Var kjent for politiet

Det var imidlertid ikke første gang politiet besøkte guttens adresse da han ble pågrepet 7. april 2022.

Politiet i Midt- og Vestsjælland bekrefter overfor TV 2 at gutten allerede er siktet i forbindelse med ransakingen 1. mars samme år, der politiet beslagla en rekke gjenstander fra ham.

Det er ikke klart hvorfor politiet ble kjent med gutten, eller nøyaktig hva siktelsen dreide seg om - men det var etter fortsatt etterforskning og gjennomgang av noen beslaglagte gjenstander at politiet og Politiets etterretningstjeneste slo til igjen 7. april, da gutten ble tatt i varetekt som følge av det foreløpige rettsmøtet.

Ifølge rettsdokumenter TV 2 har fått tak i, la lagmannsretten i Holbæk vekt på at den 15 år gamle gutten 11. desember 2021 hadde sendt inn en søknad om opptak til Feuerkrieg-divisjonen, at han senere ble medlem, og at organisasjonen var en forening som bekjente terror.

I tillegg la retten vekt på at Feuerkrieg-divisjonen, ifølge politiets presentasjon i den lukkede avhøringen, stolte på høyreekstremisme, antisemittisme og akselerasjonisme, og at organisasjonen gjennom enkeltpersoners handlinger ønsket å "få til et sammenbrudd av samfunnet".

Radikalisering på nett

Blant de beslaglagte gjenstandene nevnt i tiltalen i saken er et flagg fra Feuerkrieg-divisjonen, Hitlers bok Mein Kampf, naziflagg og nazistiske armbånd. Men det er også en stasjonær og en bærbar PC, en mobiltelefon og en nettverksharddisk.

Ifølge TV 2s opplysninger tilbrakte den nå 16 år gamle gutten mye tid på nettet - også i spillmiljøer - og ifølge Politiets etterretningstjeneste er det nettopp her høyreekstremister i økende grad møtes og radikaliseres.

Det kan være gjennom dataspill, lukkede grupper på meldingstjenesten Telegram eller i andre virtuelle samfunn som opererer over landegrensene.

"Center for Terrorism Analysis vurderer at høyreekstremister i økende grad bruker virtuelle interessefellesskap til å kommunisere, kringkaste propaganda og dele kunnskap, og at den økte bruken har en betydelig innvirkning på den høyreekstreme terrortrusselen i Vesten, også i Danmark," skriver det danske politiets etterretningstjeneste i sin siste analyse av terrortrusselen mot Danmark.

Unge ekstremister

Videre anslår etterretningstjenesten at virtuelle høyreekstreme grupper vil vokse i antall, og at denne utviklingen vil styrkes av at «en generasjon yngre og teknologisk kyndige høyreekstremister ser virtuelle interessefellesskap som naturlige møteplasser som fysiske miljøer».

Feuerkrieg-divisjonen sies å ha oppløst seg i fjor etter arrestasjoner av en rekke medlemmer, om enn på en måte som oppfordret medlemmene til å samles i en ny organisasjon. Noe som stemmer overens med et bilde etterretningstjenesten ser i det høyreekstreme miljøet.

"CTA vurderer at de virtuelle interessefellesskapene der høyreekstremister møtes og radikaliseres, er dynamiske og foranderlige. Virtuelle interessesamfunn blir kontinuerlig åpnet, lukket, flyttet og omdøpt i internasjonale høyreekstreme nettverk," lyder Center for Terrorism Analysis sin vurdering av terrortrusselen.

Terrorsaken starter tirsdag

En gutt på samme alder, som først ble pågrepet og produsert sammen med den nå 16 år gamle gutten, ble aldri siktet i saken.

I stedet er han innkalt som vitne i lagmannsretten i Holbæk.

Den 16 år gamle gutten som er tiltalt for terror, har tidligere erklært seg ikke skyldig. Tirsdag skal han etter planen forklare seg i lagmannsretten i Holbæk.

Det er satt av 12 dager til rettssaken.