9 år gamle Bjarne lekte på en lekeplass da han fant en mynt: Men det var ikke hvilken som helst mynt

17/08/2023 11:30

Sofie

Utland
Foto: Privat
Foto: Privat
Det var ingen vanlig mynt 9 år gamle Bjarne fant.

For et drøyt år siden fant Bjarne (9) en liten mynt mens han lekte på tomten til barnehagen hans i Bremen-Arsten. Han viste stolt funnet til foreldrene og rapporterte det deretter til statsarkeologene. En god avgjørelse.

Etter noen undersøkelser fant graveikonet Uta Halle (67) ut at gutten hadde funnet tusenårsfunnet. Mynten, som bare veier 2,4 gram, er en romersk sølvdenar fra tiden til keiser Marcus Aurelius (regjerte 161 til 180 e.Kr.). Så den gamle mynten er mer enn 1800 år gammel.

På den offisielle presentasjonen fredag ​​ved Statens arkeologiske avdeling snakket Halle om det «mest spektakulære funnet» fra sin lange periode.

Tilsynssjefen har flere teorier om hvorfor den ble gravlagt på en lekeplass i Arsten.

«Mynten ble trolig omsatt. Det kunne ha vært en del av lønnen til en romersk leiesoldat, sier Halle. Det kan også ha vært en reisesuvenir. Halle ønsket ikke å anslå hvor mye sølvbiten er verdt i dag. Det er ikke ment å selges uansett. Nå ønsker arkeologen en utstilling i Focke-museet.

"Det ville vært en attraksjon." Finner Bjarne har allerede gitt klarsignal for dette:

«Hvis jeg bare så dem, ville det vært kjedelig». 9-åringen ønsker nå å søke videre og har ønsket seg en metalldetektor. Som finnerbelønning overrakte Halle ham to arkeologiske bøker og et sertifikat.

Den tyske statsarkeologien skal snart ta en ny titt på funnområdet i den sørlige delen av byen. Det kan være en annen skatt begravet der. Dette er skrevet av Bild.