Barneskolebarn spiser insekter i nytt eksperiment på alternative proteinkilder

01/06/2022 11:39

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
I et forsøk på å kutte ned på verdens kjøttforbruk, vil grunnskoleelever snart måtte spise insekter.

Barn ved fire grunnskoler i Wales er snart en del av en studie for å bruke insekter som et "alternativt protein".

Barna, som er i alderen fem til 11 år, vil få et produkt som heter VeXo, som er en kombinasjon av insekter og plantebasert protein, i stedet for ekte kjøtt.

Produktet ligner på "vanlig" kjøttgruve, og ifølge flere medier vil dataene fra eksperimentet bli brukt til å undersøke hvordan man best kan lære barn hvordan de kan få næring fra insekter; som crickets, gresshopper, ormer og måltidsorm. 

Rettssaken vil bli ledet av Christopher Bear fra Cardiff University i Wales og vil involvere barn, etter å ha spist insektproduktet, svart på spørreskjemaer og deltatt i 'workshops' og intervjuer.

Målet er å forstå unge menneskers syn på alternative proteiner.

– Vi vil at barn skal tenke på alternative proteiner som en ekte ting akkurat nå i stedet for mat for fremtiden, så det er viktig for forskningen å prøve denne typen mat. Selv om spiselige insekter for tiden ikke selges over hele Storbritannia, er de en stift av kostholdet til to milliarder mennesker over hele verden, sa Bear.

Han har forklart at insekter allerede brukes som en viktig kilde til protein av mange mennesker, men at de i Vesten har fått et dårlig rykte, som med et eksperiment som dette prøver de å forandre seg.

"Alle spiser insekter hver dag," sa en av de andre forskerne bak eksperimentet, og forklarte: "Det er mer enn 30 insektdeler i hver 100 g sjokolade ... brød, fruktjuice, [...] .... og så videre, spiser du insekter. All forskning, for barn og voksne, indikerer at hele insekter er frastøtende, men insekter i mat er allment akseptert".

"Ingen liker ideen om å ha en knasende vinge eller antenne mellom tennene. Men barn er faktisk mer sannsynlig å velge mat med spiselige insekter enn vanlige kjøttprodukter [...], hvis de får valget," har han videre uttalt og utdypet:

"Min forskning indikerer [...] at gutter er mer sannsynlig å prøve ny mat - men i det store og hele er det tilsynelatende sannsynlig at både gutter og jenter vil prøve."

Formålet med eksperimentet og oppdraget med å spre insekter som et alternativ til kjøtt er å redusere verdens kjøttforbruk for å beskytte klimaet.