Bedrift belønner ikke-røykere med seks ekstra feriedager

01/11/2017 10:00

Anniken Hauge

Utland
Et firma har tatt konsekvensen av røykernes lange pauser i løpet av dagen, og gir nå ikke-røykende medarbeidere seks ekstra feriedager.

Tenker du noensinne over hvor mye du må slite deg gjennom på kontoret, mens kollegaene dine står ute og røyker? 

‘Det tar jo bare fem minutter å ta seg en røyk,’ sier kollegaene dine som røyker, men de fem minuttene flere ganger om dagen blir faktisk fort til en del tid, hevder et japansk firma, som nå har tatt konsekvensen. 

Bedriften vil nemlig utligne den tiden som røykere bruker på å stå og blåse, og det betyr at at ikke-røykere på arbeidsplassen nå kan se frem til seks ekstra feriedager i året, skriver The Telegraph.

Det er det japanske markedsføringsfirmaet Piala Inc., som i september introduserte det nye initiativet som faktisk stammer fra medarbeiderne selv.

- En av våre ikke-røykere sendte inn forslaget tidligere i år, og skrev at røykepausene skapte problemer. Direktøren så problemer, og ga ikke-røykere mer fritid som kompensasjon, sier Hirotaka Matsushima, som er talsmann for firmaet. 

Firmaet ligger i den sentrale delen av hovedstaden Tokyo i 29. etasje, og hver dag må røykere helt ned i første etasje, hvilket fort tar 15 minutter per sigarett.

- Jeg håper at dette kan få røykere til å stumpe røyken, ved å belønne dem i stedet for å straffe dem, sier Takao Asuka, som er direktør for firmaet, til japanske nyhetsmedier.

30 medarbeidere har allerede benyttet  seg av tilbudet, og tatt seg én eller fler fridager. I tillegg har tilbudet fått fire medarbeidere til å stumpe røyken.

Ifølge WHO røyker 21,7 prosent av den voksne japanske befolkning, selv om tallet er høyere for visse grupper.