Ekstremt dødelig våpen kjent for å koste sivile liv sett nær Ukrainas grense

01/03/2022 08:08

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Et våpen som «ødelegger folks indre organer» og regnes som Russlands dødeligste våpen, etter at atomvåpen, er oppdaget nær grensen til Ukraina.

Krigen i Ukraina har nå vart i mer enn fire dager, og mange begynner å tro at Russlands president Vladimir Putin er langt fra å komme så langt med invasjonen som han hadde håpet.

Ukrainerne har overrasket eksperter, vist stort mot og med hell stått mot de russiske troppene, og Putin har derfor også begynt å true atomvåpen, som du kan lese mer om her.

Atomkrig har imidlertid knapt en lykkelig slutt for verken Ukraina, Russland, USA eller NATO, og det er derfor langt fra sannsynlig at de vil bli tatt i bruk.

Mer sannsynlig er det imidlertid at landet bruker det flere militære eksperter krever for landets dødeligste atomvåpen - TOS-1,  ifølge TV 2.

CNN-reporter Frederik Pleitgen har sett rakettsystemet nær den ukrainske grensen, sør for den russiske byen Belgorod.

TOS-1 eller Solntsepyok (ed. den brennende solen), som det også kalles på russisk, er et missilsystem montert på en T-72-tank, som har en enormt ødeleggende effekt.

TOS-1 inneholder 24 raketter som kan fly opptil seks kilometer, hvorpå de sprer en eksplosiv væske eller pulver i en eksplosjon, som deretter antennes av en annen eksplosjon.

Denne eksplosjonen tenner luften, så å si, skaper et overtrykk som er opptil to ganger kraftigere enn i tilfelle av en vanlig bombe.

Kort sagt suger missilet all luft ut av et område med en radius på opptil 1,5 kilometer, noe som betyr at alle menneskelige organer risikerer å bli knust, noe som resulterer i en utrolig smertefull død.

I tillegg resulterer selvfølgelig en innvirkning fra en slik rakett også i en sjokkbølge, som vi kjenner den fra vanlige bomber og raketter, som også kan være dødelig.

På vei til å bli utestengt

TOS-1 har bare blitt brukt i krig noen ganger før, for eksempel av Russland i krigen mot Tsjetsjenia i 1999-2000 og under en militærøvelse utført av pro-russiske separatister i Øst-Ukraina i 2015.

Våpenet er så farlig og dødelig og resulterer i en så smertefull død at det er på 'Human Right Watch's' liste over våpen som er forbudt å bruke i krig, og mange frivillige organisasjoner har tidligere fordømt bruken av våpenet.

Kristian Lindhardt, en stor og militær forsker fra Forsvarsakademiet, sier at Russland ifølge TV 2 sannsynligvis ikke vil bruke TOS-1 i for eksempel storbyer, da det «like lett som ingenting kan utjevne et frittliggende boligområde», og fordi det å bruke det sannsynligvis er «at det vil koste sivile liv».

Imidlertid er missilsystemet utrolig effektivt i å bekjempe fiender som barrikaderer seg i kjellere og hus, for eksempel, og det er derfor å frykte at russerne kan bruke våpenet.