En mann heller en teskje olivenolje i en dam - få mennesker vet om dette fenomenet

14/04/2024 10:00

Sofie

Utland
Foto: YouTube
Foto: YouTube
Olivenolje har en utrolig effekt på vannoverflaten. Alle kan prøve dette enkle trikset hjemme hvis vitenskapelige eksperimenter holder sin interesse.

I en populær video sees en mann helle olivenolje på overflaten av vannet, hvoretter et stort område rundt ham nesten blir fullstendig roet av det. Derfor er det tydelig å se at oljen har en helt spesiell effekt på vannet.

Denne merkelige reaksjonen har forbløffet folk og fått dem til å lure på hvordan så lite olje kan ha så stor effekt. Det er kun en liten skje med olje som helles i vannet, derfor er det et forsvinnende lite forhold mellom vann og olje.

Hva er årsaken til alt dette?

Hvert eneste molekyl i olivenoljen "ønsker" å røre vannet, noe som får dem til å spre seg utover et så stort område at hvert molekyl berører vannet.

Oljeflekken som sprer seg i vannet er derfor bare ett molekyl tykt. Oljen forhindrer også bølgedannelse, da vinden ikke kan danne bølger fordi sammensetningen av oljen er mye tøffere enn vannets.

I stedet beveger vinden oljen som en matte, og får den til å bevege seg jevnt som en matte på overflaten av vannet. Sjømenn brukte olje under kraftige stormer, hvor de kunne helle fat med matolje i vannet for å roe overflaten.

Det er imidlertid ikke noe som brukes i dag. Dette er i stor grad fordi det vil kreve en veldig stor mengde olje for å roe vannet. 

Hvis du vil se den populære videoen selv, kan du se den her:

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.