Europeisk by bytter navn

16/09/2022 07:30

Emma

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det skjer sjelden at en hovedstad bytter navn. Men det er nettopp det som skjer nå.

Tilbake i 2019 ble Kasakhstans hovedstad omdøpt til Nur-Sultan. Før det gikk det under navnet Astana.

På den tiden var det landets president, Kassym-Jomart Tokayev, som tok en beslutning om at han ville navngi hovedstaden etter sin forgjenger, Nursultan Nazarbayev.

Til tross for at det bare er tre år siden byen sist fikk et nytt navn, er det nå på tide å endre navn igjen. 

 Det skriver The Guardian.

Heldigvis trenger folk imidlertid ikke å bli vant til et helt annet navn. Det er bestemt at det skal kalles det det hett før. Det vil si at byen skal hete Astana.

Ruslan Zheliban, en talsmann for presidenten i Kasakhstan, har kunngjort at presidenten har gått med på å endre navnet tilbake. Dette kommer etter at initiativet ble tatt av en rekke parlamentsmedlemmer.

Det er imidlertid også verdt å nevne at det faktisk ikke er lenge siden Nur-sultan, som nå vil gå under navnet Astana igjen, ble navngitt som landets hovedstad.

Faktisk har dette bare vært tilfelle i omtrent 25 år. Det var tilbake i 1997 at nur-sultan ble valgt til å være hovedstaden i landet.

Før denne beslutningen ble tatt, var det byen Almaty som var hovedstaden i Kasakhstan. Nursultan Nazarbayev, som hadde makten i tre tiår, bestemte seg imidlertid for å flytte hovedstaden.

Siden Nursultan Nazarbayev selv hadde ansvaret for å utnevne sin etterfølger, var den nye presidenten Kassym-Jomart Tokayev snill nok til å navngi hovedstaden etter ham.

Til tross for at han gikk av som president, fikk han imidlertid plass i det mektige Sikkerhetsrådet. Derfra endte han imidlertid opp med å bli avskjediget da opptøyer brøt ut i landet i begynnelsen av året. Dette førte til at hundrevis av borgere ble drept da de demonstrerte på gatene.