Europeisk land forbyr regnbueflagg og homofili: transkvinne drept

20/09/2024 09:25

Yvonne

Utland
Landet er med i Eurovision og drømmer om medlemskap i både NATO og EU, men har nylig innført en ny anti-LGBTQ+-lov. Kort tid etter ble en transkvinne drept.

Ved å forby Pride-markeringer, kjønnsbekreftende behandling og ekteskap mellom likekjønnede, og ved å sensurere bøker og filmer, håper politikerne å verne om barna og tradisjonelle familieverdier.

Georgia er geografisk plassert på grensen mellom Øst-Europa og Vest-Asia. Landet ligger ved Svartehavet og grenser til Russland i nord, Aserbajdsjan i sørøst, Armenia i sør, og Tyrkia i sørvest. Selv om Georgia ligger i Kaukasus-regionen, som regnes som en overgangssone mellom Europa og Asia, identifiserer landet seg selv politisk og kulturelt med Europa. Siden 2007 har landet deltatt jevnlig i Eurovision Song Contest. Georgia har også som mål å integrere seg mer med europeiske institusjoner som EU og NATO.

Forbyr Pride-markeringer
Kulturelt er det dog mye som tyder på at landet verdimessig ligger et langt stykke fra størstedelen av Europa. Nå har politikerne vedtatt en lov som vil innskrenke rettighetene til skeive kraftig.

Nå kan styresmaktene forby Pride-markeringer og bruk av regnbueflagget. I tillegg legges det til rette for sensur av filmer og bøker hvor kjærlighet og seksuelle relasjoner mellom mennesker av sanne kjønn portretteres.

Loven ble innført for å "verne om barn og tredisjonelle familieverdier", opplyser NRK.

Transkvinne drept
Parlamentet har også godkjent en omfattende lovgivning som inkluderer forbud mot ekteskap mellom personer av samme kjønn og slår fast at par med samme kjønn ikke får adoptere barn. Loven forbyr også kjønnsbekreftende behandling og endring av kjønnsbetegnelser i offisielle dokumenter, skriver VG.

Onsdag, dagen etter at loven ble vedtatt ble den kjente influenseren og transkvinnen Kesaria Abramidze (37) knivstukket og drept i sin egen leilighet, rapporterer The Guardian.

Michael Roth, leder av det tyske parlaments utenrikskomité skriver på X at:
"Jeg er i dypt sjokk og ber det regjerende partiet "Georgiske marerittet" om å umiddelbart trekke tilbake den skammelige loven".

Også flere andre har reagert på både drapet og lovendringen, blant dem EUs toppdiplomat Josep Borrell som ber regjeringen trekke loven, som han betegner som stigmatiserende og undergravende av grunnleggende rettigheter, tilbake hvis landet skal ha en sjanse til å komme med i EU.

Homofiles rettigheter allerede begrenset
Homofiles rettigheter i Georgia er allerede begrenset sammenlignet med mange europeiske land. Selv om homoseksualitet ble avkriminalisert i 2000, og det finnes lover som forbyr diskriminering basert på seksuell orientering, er det fortsatt mange utfordringer for LHBTQ+-personer.

Diskriminering og homofobi er utbredt, og det er ofte motstand mot LHBTQ+-rettigheter både fra samfunnet og politiske grupper. Pride-arrangementer og andre LHBTQ+-aktiviteter møter ofte motstand og kan føre til voldelige sammenstøt.

Den nåværende statsministeren i Georgia Irakli Kobakhidze, som tiltrådte i februar 2024, har varslet veto mot loven, men flertallet blant politikere som er for innskrenkningene er allerede stort nok til å kunne overkjøre en eventuell veto.