Finland og Sverige med store nyheter: Nå gjør de det

26/04/2022 07:36

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En stor nyhet fra begge land.

I kjølvannet av krigen i Ukraina har Sverige og Finland revurdert om de vil forbli ikke-medlemmer av NATO. Debatten har blitt spesielt relevant fordi begge land er nær russiske grenser.

Derfor, hvis Russland velger å fortsette sitt keiserlige fremskritt, vil ingen av dem bli beskyttet, siden de - som Ukraina - ikke er dekket av artikkel 5 i NATO.

De siste ukene har det vært ulike rapporter om når Finland og Sverige ville ta en endelig beslutning om en mulig søknad om medlemskap.

Men nå er det nytt. Sverige og Finland har blitt enige om å søke om et mulig NATO-medlemskap samtidig, noe som allerede kan skje i midten av mai.

Svenske regjeringskilder har bekreftet opplysningene.

Det er også den svenske regjeringen ledet av statsminister Magdalena Andersson som burde ønsket at en NATO-søknad skulle sendes samtidig fra de to landene, og begge land burde nå bli enige om dette.

En mulig søknad forfaller angivelig i uke 20, som vil være mellom 16. Og 22. Mai.

Og det virker ikke utenkelig, for samme uke skal den finske presidenten Sauli Niinistö på statsbesøk til Sverige. Dermed ville det være åpenbart å lage en felles publikasjon i samme rekkefølge.

Men hvis NATO godkjenner søknaden, vil ikke begge land bli med umiddelbart. Det vil trolig være en overgangsperiode først.