Fire enkle råd: Hvordan unngå dårlig mage fra grilling

23/06/2022 08:22

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Sommeren er for mange forbundet med grilling, men samtidig får flere mennesker en opprørt mage om sommeren.

Sommer, for mange, tilsvarer sene kvelder og våte varer på terrassen. Mange dansker velger også å flytte matlagingen utenfor. Sommeren er også høysesong for grilling.

Det betyr også høysesong for urolig mage, som ifølge spesialkonsulent i Veterinær- og mattilsynet, Gudrun Sandø, skyldes dårlig hygiene på grillen.

- Den skyldige bakterien er ofte campylobacter, som finnes spesielt på rå fjærfe kjøtt. Det tar bare campylobacter bakterier for å gjøre deg syk, og det går ofte galt hvis du ikke fokuserer på å holde rå kjøtt atskilt fra ferdigkokt kjøtt. En klassisk feil er å bruke de samme grilltangene til rå og stekt kjøtt, sier Gudrun Sandø i en pressemelding.

Symptomene på infeksjon kan være alt fra mild diaré, feber, kvalme og oppkast til langvarig diaré og alvorlig magesmerter.

Årsaken til at campylobacter er spesielt et problem på sommergrill kan være at atmosfæren på hagegrillen vanligvis er litt mer avslappet og uformell og med mindre fokus på hygiene som når du lager mat på kjøkkenet inne.

Den danske veterinær- og matvareforvaltningen har derfor kommet med fire råd som kan forhindre dårlig mage på de gode grillingene. De er følgende:

  1. Hold rått kjøtt atskilt fra ferdig mat, for eksempel salat, brød og ferdigkokt kjøtt.
  2. Kok gjennom kylling, hakkebiff og ferske pølser.
  3. Unngå å berøre rått kjøtt og vask hendene regelmessig – hvis det ikke er mulig, bruk hånddesinfeksjonsmiddel.
  4. Bruk en ren grilltang eller en ren gaffel, samt ren tallerken for det ferdigstekte kjøttet.