Forskere er dypt bekymret over nye tall: 'Dette er et gigantisk tilbakeslag for menneskeheten'

13/11/2017 16:00

Anniken Hauge

Utland
Globalt CO2-utslipp øker for første gang siden 2014. Tiden er på vei til å gå ut for klimamål, sier forskere.

Mandag holdt FN har klimamøte i den tyske byen i Bon, hvor alt fra forskere til ministre og embetsmenn har vært samlet for å blant annet diskutere globalt CO2-utslipp.

Og tallene er mørke.

Verdens samlede CO2-utslipp som har vært uendret siden 2014, ventes å stige med to prosent i år.

Det melder nyhetsbåret Ritzau, ifølge danske BT

Forsker ved Tyndall Centre for klimaforandringer på East Anglia University i Storbritannia, er medforfatter av det nye studiet, og forteller at funnene er svært skuffende.

- Med globalt CO2-utslipp på skjønnsmessig 41 milliarder tonn i 2017, er tiden  i ferd med å renne ut for vår evne til å holde oppvarmingen under to grader celsius - for ikke å snakke om 1,5 grader, sier hun.

På FN's klimamøte i Paris i 1995 inngikk 196 land en avtale om å begrense økningen av den globale oppvarmingen til to prosent, i forhold til nivået som var før industrialiseringen på 1800-tallet.

Klimarådgiver for USAs tidligere president Barack Obama, Amy Luers, er også svært bekymret:

- Nyheten om at de nye utslippene stiger etter tre års pause er et gigantisk tilbakeslag for menneskeheten, sier hun. 

Idag er det bare USAs regjering som har stilt seg utenfor global konsenus om menneskeskapte klimaforandringer. Til massiv motstand trakk president Donald Trump tidligere år tilbake USAs tilslutning til FNs klimaavtale fra 2015.

Stabiliseringen av CO2 fra 2014 til 2016 er delvis blitt tilskrevet den stigende bruken av sol, vind og andre alternative energiformer.

Les også: Derfor skal du aldri kaste silica-poser