Første gang siden invasjonen: Europeisk land importerer russisk gull

22/06/2022 12:34

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
For første gang siden krigens begynnelse har russisk gull blitt importert til Europa.

Russland er for tiden under tøffe sanksjoner fra Vesten. Dessuten har utallige selskaper frivillig valgt å boikotte den krigførende nasjonen. Senest har IKEA lagt sine eiendeler i landet ut for salg.

Sanksjonene hindrer mange ting.

Men ikke alt er direkte forbudt.

For eksempel er det ikke ulovlig å behandle russiske metaller - for eksempel gull. Siden begynnelsen av invasjonen har Sveits ikke importert gull fra Russland.

Men i mai måned importerte alpelandet igjen mer enn tre tonn gull fra Russland. Mengden gull utgjør omtrent to prosent av alt gullet som nådde et sveitsisk raffineringssenter i mai.

Gull fra Russland har ellers vært et tabu siden krigen i Ukraina begynte, og de fleste raffineringssentrene har nektet å motta nytt gull fra Russland etter at Den internasjonale handelsorganisasjonen London Bullion Market Association fjernet russiske gullprodusenter fra listen over akkrediterte selskaper som svar på krigen i Ukraina.

Ifølge Bloomberg er Sveits hjem til fire store gullraffineringssentre, som til sammen håndterer to tredjedeler av verdens gull.

Alle de fire sentralene benekter imidlertid å ha fått nytt gull fra Russland, som er en av verdens største produsenter av gullbuljonger.

I desember 2021 ble det sendt 4,6 tonn russisk gull til Sveits for prosessering, i januar var det 4,0 tonn og i februar 1,1 tonn, men i mars og april var tallet 0,0, skriver Berlingske.

 

 

Læs også:

Så enkelt: En rask måte å rengjøre ovnen på Et enkelt triks for å få ovnen til å glinse igjen ved å bruke en enkel ting.