Frykter kollaps

29/05/2023 19:50

Mikkel Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den er i dårlig stand, lekk, skrantende og elektrisk ustabil, og det er asbest overalt.

I mange år har Big Ben og Houses of Parliament – ​​eller Palace of Westminster, som det egentlig heter – vært et landemerke for London.

Men det UNESCOs verdensarvlistede arkitektoniske mesterverket, besøkt av over en million turister hvert år, forblir i forfall selv etter å ha blitt innkapslet i stillaser for renovering de siste årene.

Det skriver Dagbladet på bakgrunn av rapporten.

En bekymringsfull ny rapport fra parlamentets granskingskomité sier at bygningen er smuldrende, lekker, asbestfylt og det er en "reell og økende risiko for kollaps".

I tillegg til lekkasjer og fallende murstein og takstein er det stor brannfare, ifølge rapporten. Komiteen slår fast at det er en «reell og økende fare for at en katastrofal hendelse vil føre til total ødeleggelse».

Rapporten viser at den pågående oppussingen har gått tregt og i hovedsak består av lappeløsninger – som koster britiske skattebetalere godt 18 millioner kroner i uken.

Utvalget raser mot årelange utsettelser og utsettelser angående bygningskompleksets fremtid. Etter år med usikkerhet, ble parlamentarikerne i 2018 enige om at de ville flytte ut av bygningen innen få år for å tillate storstilt renoveringsarbeid.

Men mange parlamentarikere har fått kalde føtter. De vil ikke forlate det ærverdige gamle palasset.

I fjor ble utvalget som skulle ledet oppussingsprosjektet nedlagt.

Hele tiden fortsetter bygget sitt forfall.

Taket lekker, de over 100 år gamle rørene sprekker, og det faller av og til steinbiter fra fasader og tak. Mekanikken og det elektriske systemet ble sist oppgradert på 1940-tallet.

Kontrollutvalget anslår at det er så mye asbest igjen at rundt 300 personer vil trenge to og et halvt år på å fjerne det. I tillegg er det konstant brannfare.

Derfor er det nødvendig å ha brannmannskaper på adressen hele døgnet, da brannalarmen har gått minst 40 ganger de siste årene.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.