IKEA i store problemer: Sjefer anklaget for overvåking og spionering på ansatte

30/3/21 10:26

Emma Sletta

Utland
I forje uke var det mulig å lese i ulike danske medier at IKEA i Danmark for tiden må prøve å takle mange misfornøyde kunder, i tillegg til et ikke så vellykket bookingsystem. I Frankrike er det ikke kundene, men de ansatte som er dypt misfornøyde.

Og det forstår du kanskje.

I 2012 rammet en enestående skandale den franske grenen av den verdensomspennende møbelgiganten. Det ble avslørt på den tiden at IKEA Frankrike hadde satt opp direkte spionsystemer i ulike deler av landet der personvern og personlig informasjon om ansatte og jobbsøkere ble undersøkt - skriver B.T.

Disse merkelige spiongrottene burde til og med ha benyttet seg av tidligere politifolk og private etterforskere.

Det står selv at ingen steder i kontrakten sa det at IKEA-ansatte ble enige om å bli overvåket av private etterforskere, sendt fra arbeidsgiveren, og møbelkjeden ble derfor saksøkt av en fagforening.

Saken kostet i utgangspunktet fire ledende tall i Frankrikes IKEA-innlegg, men saken er ikke over ennå, og 15 personer har blitt stilt for retten for sitt ansvar tilbake i 2012 og årene frem til, samt det faktum at IKEA i Frankrike står overfor en bot på litt over 28 millioner kroner.

Blant de 15 tiltalte er administrerende direktør, Stefan Vanoverbeke, samt hans forgjenger, Jean-Louis Baillot, som regnes som den sentrale figuren i de organiserte lovbruddene.

Ifølge påtalemyndigheten var det Jean-Louis Baillot som sendte lange lister over navn på ansatte og potensielle ansatte til en gruppe private etterforskere, som til sammen tjente godt over DKK 4,3 millioner i året, fra det ulovlige arbeidet.

Saken fortsetter nå i en Versailles domstol, men ingen fast dato er ennå satt for den store sakens avgjørelse.

En ung kvinne innså den forferdelige sannheten da hun så ned på undertøyet sitt.
Tre bestevenner gjorde et lite klassisk dørtriks, men det hele endte tragisk da de valgte feil hus å gjøre det på.