IKEA i store problemer: Sjefer anklaget for overvåking og spionering på ansatte

30/03/2021 12:26

Emma

Utland
I forje uke var det mulig å lese i ulike danske medier at IKEA i Danmark for tiden må prøve å takle mange misfornøyde kunder, i tillegg til et ikke så vellykket bookingsystem. I Frankrike er det ikke kundene, men de ansatte som er dypt misfornøyde.

Og det forstår du kanskje.

I 2012 rammet en enestående skandale den franske grenen av den verdensomspennende møbelgiganten. Det ble avslørt på den tiden at IKEA Frankrike hadde satt opp direkte spionsystemer i ulike deler av landet der personvern og personlig informasjon om ansatte og jobbsøkere ble undersøkt - skriver B.T.

Disse merkelige spiongrottene burde til og med ha benyttet seg av tidligere politifolk og private etterforskere.

Det står selv at ingen steder i kontrakten sa det at IKEA-ansatte ble enige om å bli overvåket av private etterforskere, sendt fra arbeidsgiveren, og møbelkjeden ble derfor saksøkt av en fagforening.

Saken kostet i utgangspunktet fire ledende tall i Frankrikes IKEA-innlegg, men saken er ikke over ennå, og 15 personer har blitt stilt for retten for sitt ansvar tilbake i 2012 og årene frem til, samt det faktum at IKEA i Frankrike står overfor en bot på litt over 28 millioner kroner.

Blant de 15 tiltalte er administrerende direktør, Stefan Vanoverbeke, samt hans forgjenger, Jean-Louis Baillot, som regnes som den sentrale figuren i de organiserte lovbruddene.

Ifølge påtalemyndigheten var det Jean-Louis Baillot som sendte lange lister over navn på ansatte og potensielle ansatte til en gruppe private etterforskere, som til sammen tjente godt over DKK 4,3 millioner i året, fra det ulovlige arbeidet.

Saken fortsetter nå i en Versailles domstol, men ingen fast dato er ennå satt for den store sakens avgjørelse.