Konspirasjonsteoretiker bøtelagt med 3,5 milliarder kroner

11/11/2022 07:17

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det har kostet Alex Jones dyrt å benekte en svært omtalt skoleskyting.

Alex Jones er kanskje ikke et navn som fremkaller mye resonans med den gjennomsnittlige nordmann. Det gjør det imidlertid i USA.

Alex Jones er en kjent konspirasjonsteoretiker fra den amerikanske høyresiden, som er spesielt kjent for sin podcast kalt "The Alex Jones Show".

Alex Jones har i mange år hardnakket benektet en svært omtalt skoleskyting som fant sted i 2012. Den såkalte Sandy Hook-massakren, som krevde så mange som 26 menneskers liv, deriblant 20 barn i alderen 6 til 7 år.

En 20 år gammel mann ved navn Adam Lanza snek seg inn på skoleområdet og skjøt deretter de 26 personene.

Alex Jones er vert og skaper av Infowars, et out-of-the-box medieutsalg i USA.

Alex Jones har hevdet overfor sine millioner av tilhengere at hovedstrømsmediene og våpenkontrolltilhengerne hadde fabrikkert tragedien, og at skytingen var iscenesatt med skuespillere.

Alex Jones fikk snart sine sosiale mediekontoer som Twitter og YouTube stengt.

Over tid har imidlertid Alex Jones kommet av en annen oppfatning. Han har tidligere i 2022 innrømmet at massakren fant sted, og at han ikke har til hensikt å skade slektningene til de drepte.

Det endrer imidlertid ikke det faktum at Alex Jones og hans selskap må betale ytterligere 473 millioner dollar for løgnene. Beløpet tilsvarer nesten 3,5 milliarder danske kroner, og pengene skal gå til slektninger av de drepte og til en FBI-agent.

En dommer i Connecticut i USA har avgjort dette. Erstatningen kommer på toppen av enorme 965 millioner dollar i erstatning han ble dømt til å betale forrige måned i samme sak. 

Dermed har Alex Jones' uttalelser kostet ham i størrelsesorden 10,5 milliarder kroner.