Kunngjør: De vil gi Russland droner

12/07/2022 15:50

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Russland kan se frem til en tilførsel av flere droner.

Russland har så langt forsynt seg med våpen under krigen i Ukraina. Ukraina har derimot mottatt alle slags våpen og militært utstyr fra Vesten, og det har absolutt vært nødvendig.

Begge nasjonene har mistet mange soldater og materiell. Men hvis USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan skal bli trodd, vil nytt utstyr snart være på vei til Russland.

Han sier Iran forbereder seg på å forsyne Russland med flere hundre droner, inkludert noen som kan bære våpen. I tillegg vil Iran ha ansvaret for å utdanne og trene de russiske soldatene i å bruke dronene, skriver Berlingske.

Det er ikke kjent om dronene allerede er overlevert til Russland. Jake Sullivan henviser informasjonen til amerikansk etterretningsinformasjon.

Han sier de forsterker inntrykket av at Russlands angrep i Øst-Ukraina «har en stor kostnad for vedlikehold av egne våpen».

USA mener også iranske droner har blitt brukt i Jemen tidligere av iransk-støttede Houthi-opprørere i angrep på Saudi-Arabia. Kommentarene fra Jake Sullivan kommer om en uke der president Joe Biden besøker Midtøsten for første gang i sin tid som amerikansk president.

Under besøket skal Joe Biden møte Saudi-Arabias omstridene kronprins Mohammed bin Salman, som effektivt leder Midtøstens økonomiske makt.

Overveiende sunnimuslimske Saudi-Arabia konkurrerer med overveiende Shiamuslimske Iran om å være den dominerende stormakten i Midtøsten.