Mor raser: Det er deres eget ansvar

01/04/2022 08:47

Emma Sletta

Utland
Foto: Privat
Foto: Privat
Debatten har rast i årevis, men Maria er ikke i tvil om hvor hun står.

Det er trygt å si at det ikke bare er når Maria Celin har blitt overrasket over folks meninger i debatten om hvorvidt det er foreldres eller læreres ansvar å oppdra barna. Det skjer hver dag.

I et innlegg på Facebook, som også er publisert i Expressen, tar hun en skarp avstand fra dagens foreldre.

– Jeg var på et møte med barneskolen her om dagen, der vi snakket om de vanlige tingene, inkludert mat, sikkerhet, skolegård og vikarer. Men så kom vi til et punkt som gjorde meg så ukomfortabel at jeg hadde lyst til å stå opp og skrike. Poenget gjaldt lærere som var sykemeldt som følge av foreldrenes temperament. Hvilke foreldre mobber og oppfordrer en lærer til sykdom?» skriver hun, før hun legger til:

– Jeg har alltid vært utrolig takknemlig for barneskolen. At vi har et skolesystem som gir barna våre kunnskap, mat og trygghet hver eneste dag. At det er folk som tar ansvar for mine barns trivsel, sikkerhet og nysgjerrighet. Som klemmer, lytter, underviser og bryr seg.

– Det har selvfølgelig vært tider med vikarer som ikke har vært på toppen, problemer og underbemanning. Men ungene har klart det. Vi har aldri følt oss utrygge og fremfor alt aldri sinte.

Hva er grunnen?

Ifølge Maria skyldes dette spesielt én ting.

– Jeg kan bare koke det ned til at vi har det for bra. Det må være den eneste grunnen til at du kan skjelle ut en lærer på grunn av sykefravær. Vi er så bortskjemte at vi ikke ser hvor vidunderlige vi er.

– Skolen skal lære barna om geografi, matematikk, kjemi og språk. DU som forelder må lære barnet empati, å vise respekt for andre mennesker, om kukultur og takknemlighet. DU som forelder må investere energi, krefter, tid og mye iver for å skape et menneske som kan oppføre seg anstendig. DU som forelder har brakt et menneske til verden, og du er ansvarlig for å skape en borger som kan fungere i samfunnet. Hvis du har den minste tvil om du er skikket til en så livslang oppgave, ikke få barn.

Hun skriver da at foreldrene blir satt ansvaret på lærerne, som du i stedet bør være takknemlig for at du i det hele tatt har.

"Er det bare fordi du ikke har styrke til å slå tilbake? I dette tilfellet fører det til at barna ikke lærer at det er grenser. Og barn som ikke har noen grenser, må lide, også på skolen. Foreldre har satt ansvaret for å sette grenser for læreren. En lærer som prøver å gjøre jobben sin mens han lærer barn å oppføre seg ordentlig. En oppgave som er foreldrenes største og viktigste oppgave.”

– Skolen er en luksus som vi faktisk skal være takknemlige for. Ingen bør kaste skitt på og fremfor alt mobbe en person som jobber hver dag for å sikre at barnet ditt blir smartere og har bedre forhold for et godt liv.

– Vi hører stadig alarmerende nyheter om en skole i forfall, og endringen kan bare begynne med oss foreldre. Jeg vil ha et opprør der voksne faktisk tar ansvar og investerer tid og engasjement i det viktigste vi har, som er våre barn.

Maria avslutter med å skrive takk til alle som deler og kommenterer, da hun mener de bidrar til å skape debatt.