NATO-sjef: Krig kan vare i årevis

29/04/2022 09:09

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
NATO er klar til å hjelpe i mange år.

For litt over to måneder siden lanserte Russland invasjonen av nabolandet Ukraina.

Putin sa i en video som ble sluppet natt til 24. februar at Russland nå ville starte en "spesiell operasjon" i Ukraina med sikte på å "avnazisere" Ukraina.

Alle som ville blande seg inn i denne operasjonen ville umiddelbart møte et svar fra Russland. Planen har ikke gått akkurat som planlagt for Russland, som for det første ikke har erobret hovedstaden Kiev.

I tillegg har ganske mange soldater gått tapt i kampene. NATO har ikke vært direkte involvert med styrker på bakken, men de fleste NATO-land – inkludert Norge – har igjen sendt både humanitær og militær bistand til ukrainerne.

Putin mener derfor også at NATO er involvert i konflikten, slik de dermed har valgt Ukrainas side. Og skulle konflikten fortsette i flere år, er NATO fortsatt klar til å støtte våpen.

Dette gjelder spesielt for utviklingen av våpen, slik at de blir mer moderne. Det sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, ifølge Berlingske.

– Vi må forberede oss på lang sikt. Det er definitivt en mulighet for at denne krigen vil trekke på og vare i måneder og år, sa han til et ungdomsforum i Brussel.

Den vestlige alliansen er klar til å hjelpe Ukraina med å skaffe våpen som oppfyller NATO-standarder.

Dermed kan det være en måte for Ukraina til slutt å bli en del av NATO.