Nord-Korea anerkjenner ukrainske republikker som uavhengige

14/07/2022 10:40

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er nå tre stater som anerkjenner de to republikkene som uavhengige.

Krigen i Ukraina handler for tiden i stor grad om de to breakaway-republikkene i øst, Luhansk og Donetsk. Her, siden 2014, har det vært kamper mellom pro-russiske styrker og ukrainske nasjonalister.

I dag kjemper ukrainske og russiske soldater også kamper i de østlige regionene. Noen dager før invasjonen i februar kunngjorde Russland at de betraktet Luhansk og Donetsk som uavhengige republikker - og dermed ikke en del av Ukraina.

Så langt er det bare Syria som har hatt denne posisjonen, men nå slutter en tredje stat seg. Nord-Korea besluttet onsdag at de nå også anerkjenner Luhansk og Donetsk som uavhengige republikker. Det informerer landet via det statlige nyhetsbyrået KCNA, skriver Berlingske.

Ukraina brøt umiddelbart alle diplomatiske forbindelser med Nord-Korea da anerkjennelsen skjedde. Flere donetsk-innbyggere har snakket med nyhetsbyrået Reuters om Nord-Koreas formelle anerkjennelse av republikkene.

En beboer, Olga, som ikke ønsket å oppgi etternavnet sitt, sier at hun er glad for anerkjennelsen.

"Bare la flere anerkjenne oss slik at alle vet at vi er her," sa hun.

En annen, Anastasia, som heller ikke ville gi etternavnet sitt, sier at jo flere som anerkjenner Donetsk som uavhengige, jo mindre risiko for at Ukrainas regjering vil gjenvinne kontrollen over området.

– Steg for steg går vi inn i verdensscenen, sier hun.

De to republikkene ligger i Donbas-regionen, og her snakker en relativt stor del av befolkningen russisk.

Da Vladimir Putin ga sine styrker grønt lys til å krysse grensen til Ukraina 24. februar, var det også offisielt i tankene for den russisktalende befolkningen i Donbas.

Ifølge Putin ble Ukraina styrt av en «nynazistisk juntaregjering» og de russisktalende i Donbas ble ofre for et folkemord, som jeg sa har pågått i Donbas siden 2014.