Ny EU-lov stemt gjennom: Vil påvirke masseskytinger

06/07/2022 08:32

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et nytt sett med regler stiller større krav til teknologiselskaper.

Det er mye voldelig innhold på internett. Det kan være vanskelig for de store teknologiselskapene å håndtere alt skadelig innhold, men mye blir fjernet. I forbindelse med skytingen i Field's på søndag har det vært videoer av selve skytingen på ulike nettsider.

I tillegg har en Youtube-kanal tilhørende en Noah Esbensen skapt rykter om at det skal være akkurat denne personen som står bak skytingen. Siden 22-åringen, som for tiden er hovedmistenkt i saken, er dekket av navneforbud, er ikke denne informasjonen bekreftet ennå.

På Youtube-kanalen, i timene før skytingen, ble forskjellige videoer lastet opp med våpen som ligner de som brukes i Field's.

I fremtiden vil imidlertid teknologiselskaper ha et større ansvar for å fjerne skadelig innhold fra tjenesten. Europaparlamentet har stemt ja til et sett med regler som gir dem større ansvar.

Blant annet vil det øke barns sikkerhet på nettet og kan også ha innvirkning i tilfeller som skytingen i Field's på Amager. Det står sosialdemokratenes medlem av Europaparlamentet, Christel Schaldemose. Hun har vært rapportør for forslaget i Europaparlamentet.

"I forhold til saken fra Field's, må du bare skrive inn navnet på gjerningsmannen, og mye innhold vil dukke opp. Det vil endre seg fordi store teknologiselskaper som Google og Facebook nå må risikere å vurdere algoritmene sine. Dermed vil brukerne i fremtiden se mindre skadelig innhold," sier Christel Schaldemose, ifølge Berlingske.

Den kommende loven er kjent som Digital Services Act (DSA). Det stiller strengere krav til selskaper for å fjerne ulovlig innhold og ikke å markedsføre det i søkemotorer hvis det ligger på andre plattformer.

Loven ble godkjent i Europaparlamentet tirsdag og forventes endelig godkjent på et ministermøte i september. Dermed vil det tre i kraft for store teknologiselskaper våren 2023. For mindre selskaper forventes det å gjelde fra 1. Januar 2024.

Regelverket legger blant annet til rette for at selskaper kan fjerne ulovlig innhold 'uten unødig forsinkelse'. Hvis dette ikke skjer, risikerer selskapene en bot på opptil seks prosent av omsetningen. Ifølge Christel Schaldemose vil det faktum at det nå er større krav på Facebook og Googles algoritmer være av stor betydning.