Ny opposisjonspolitiker arrestert i Russland: Sa det forbudte ordet

24/08/2022 14:23

Emma Sletta

Utland
Foto: Vladimir Podoksyonov/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Vladimir Podoksyonov/AP/Ritzau Scanpix
Russisk politi har arrestert en fremtredende opposisjonspolitiker som offentlig har kritisert krigen i Ukraina.

Det er ikke populært å være uenig med Vladimir Putin, og absolutt ikke i Russland. Her, kort tid etter invasjonens begynnelse, ble det gjort ulovlig å kalle invasjonen av Ukraina en invasjon eller en krig.

Det bør i stedet refereres til som en "spesiell operasjon". Imidlertid har ikke alle til hensikt å følge disse reglene. En av dem som velger å bryte reglene er den fremtredende opposisjonspolitikeren Yevgeny Roizman.

Han har blitt arrestert av russisk politi for offentlig å kritisere krigen i Ukraina. Det er nettopp bruken av ordet "invasjon" som har kostet Roizman en arrestasjon.

Han risikerer fem års fengsel hvis han blir dømt, melder russiske statlige nyhetsmedier.

I en video utgitt av et pro-Putin-nyhetsutsalg, blir maskert politi i skuddsikre vester sett stormende inn i leilighetsbygget der Roizman bor.

Etter et søk ble Roizman ledet fra leiligheten forbi reportere som ventet spent i trappeoppgangen. Da han ble spurt om hvor han hadde brukt ordet "invasjon", svarte han: "Jeg sier det overalt."

Roizman har gjentatte ganger snakket negativt om det politiske systemet, inkludert fornærmende offentlige tjenestemenn på Twitter.

Han har blitt bøtelagt tre ganger siden krigens utbrudd for sin offentlige tale. Roizman har tidligere sagt at han hadde en pose med tannbørste, tannkrem og andre nødvendigheter i tilfelle han ble arrestert.