Ny studie: Russlands økonomi er lammet

04/08/2022 07:29

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Den russiske økonomien har det veldig tøft akkurat nå, står det.

24. februar lanserte Russland sin invasjon av Ukraina. Siden da har Russland bombet store deler av Ukraina, og kostet mange liv.

Russland selv har også blitt bombet med sanksjoner fra Vesten. Dette gjelder i alt fra banktjenester til eiendeler til russiske velstående mennesker i Vesten.

Sanksjonene er rettet mot å skade den russiske økonomien og til slutt begrense muligheten for å fortsette å bruke enorme ressurser på krigen i Ukraina.

Den russiske rubelen har falt tidligere i krigen, og aksjemarkedet ble også stengt ned i en periode. Og hvis du tror at stigende energipriser har vært bra for den russiske økonomien, må du tenke nytt.

En ny studie fra Yale University sier at den russiske økonomien lider dårlig.

– Det fremgår av vår analyse at de mange selskapene som trekker seg ut av landet og sanksjonene katastrofalt har lammet den russiske økonomien. Når vi ser fremover, så lenge de allierte landene er forenet om sanksjonene, er det ingen vei ut av økonomisk glemsel for Russland, konkluderer rapporten.

Siden invasjonen begynte i februar, har forskerne bak studien registrert mer enn 1000 selskaper som frivillig har redusert eller stoppet sine virksomheter i Russland.

Tapet av inntekter fra disse selskapene og deres investeringer i Russland anslås å være mer enn $ 600 milliarder, og på bare noen få måneder har tiår med integrasjon i verdensmarkedet blitt kansellert.

- Det er ikke overraskende at vi allerede ser det nå. Da de kuttet muligheten til å importere varer, gjorde de det til en lukket økonomi, sier sjeføkonom i Sydbank Søren Kristensen til TV 2.