Otto Warmbiers foreldre snakker ut for første gang om Nord-Koreas tortur av sønnen deres: 'De er terrorister'

27/09/2017 10:30

Anniken Hauge

Utland
Otto Warmbier da han ble arrestert i januar 2016.
Otto Warmbier da han ble arrestert i januar 2016.
Foreldrene snakker nå ut om deres sjokkerende møte med sønnen etter 15 måneder i fangenskap.

Den 22-årige amerikanske studenten Otto Warmbier ble i januar i fjor arrestert på flyplassen Pyongyang i Nord-Korea, anklaget for å ha stjålet en propagandaplakat fra hotellet han bodde på.

Han ble da av Nordkoreanske myndigheter dømt til 15 år straffearbeid. Han ble sendt hjem til USA etter halvannet år på grunn av alvorlig sykdom og døde kort tid etter, skriver NRK.

Foreldrene til den unge gutten, Cindy og Fred Warmbier, har frem vært tause om sønnens hjemkost, men åpner nå opp om det sjokkerende møtet med sønnen i et intervju med CNN

- Å bruke uttrykket "koma" om Ottos tilstand er helt urimelig. Otto hadde alvorlige hjerneskader. Han ble systematisk torturert og bevisst skadet av Kim Jong-un og hans regime. Dette var ingen ulykke, sier guttens far i intervjuet.

Fred Warmbier forteller at familien har gjennomgått en sorgprosess de siste tre månedene, samtidig som de har forberedt seg på å fortelle verden sannheten om hva som skjedde med sønnen deres i fangenskap i Nord-Korea. 

Otto Warmbiers foreldre, Fred og Cindy Warmbier, i sønnens begravelse i Wyoming i Ohio 22 juni i år. 

I et intervju med Fox News forteller foreldrene hvordan det var å møte sønnen inne på flyet. De visste at han var i koma, men håpet at det amerikanske sykehusvesenet kunne bringe ham tilbake til dem. 

Det gikk dog raskt opp for foreldrene hvor dårlig det stod til med deres elskede sønn Otto. Det lød umenneskelige skrik fra ham - et skrik som først fikk moren til å snu. Som fryktet lå sønnen på en båre og skrek og vred på seg - til tross for at han fortsatt lå i koma.

Faren Fred Warmbier forteller i intervjuet at sønnen viste tegn på å ha blitt forgiftet:

- Halvveis opp flytrappa hørte vi en høy, guttural, skrikende, umenneskelig lyd. Han var bundet fast til båren. Han beveget seg rundt i rykninger. Hodet var barbert. Øynene flakket rundt, de var store som tallerkener. Han var blind, døv og hadde ernæringssonde. Han var en grønnsak, sier han.

Ottos far, Fred Warmbier, på en pressekonferanse på Wyoming High School i Cincinnati i juni i år.

Nord-Korea nekter
Nord-Korea nekter for å ha torturert eller mishandlet Otto Warmbier. Ifølge NRK skyldte en talsmann for myndighetene på en svertekampanje, og omtalte Nord-Korea som "det største offeret" i saken:

- Våre myndigheter behandler alle kriminelle i henhold til nasjonale lover og internasjonale standarder. Warmbier var ikke et unntak. De aner ikke hvor bra vi behandlet ham, sa talsmannen til det statlige nyhetsbyrået KCNA.

USAs president Donald Trump skrev på Twitter tirsdag at han synes foreldrene hadde gitt et godt intervju, og at Otto Warmbiers tortur og død neppe er tilfeldig.


Du kan se foreldrenes intervju med Fox News øverst i artikkelen.

Les også: Mann tiltalt for overgrep mot syv barnehagebarn: Ansatte tok ikke referansesjekk

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.