Politibetjent refererte til voldtekt av dragqueen som "en tur med en negerarm"

03/06/2022 08:28

Emma Sletta

Utland
Foto: Politi
Foto: Politi
En betjent brukte ordet "neger arm" for å beskrive en voldtekt, og det har nå fått politiet til å beklage.

DR's nye dokumentar «Uten samtykke» har blant annet avslørt at en ansatt ved sikkerhetssenteret kom med en svært uheldig bemerkning i forbindelse med en voldtektssak i 2016.

I serien kritiserer en rekke LHBT+-personer politiet for å ha møtt dem med fordommer når de har kontaktet politiet for å få hjelp.

En av dem som har et konkret eksempel er 25 år gamle Preben, som er dragqueen og i 2016 ble voldtatt av en mørk mann på vei hjem fra byen i København.

Preben rapporterte naturlig nok saken til politiet, og da han ringte og fortalte om den ubehagelige opplevelsen til politisentralen, hørte han offiseren fortelle saken til en kollega ved å si at Preben "hadde fått en tur med en negerarm."

Det har det nå, ifølge DR, fått politiet til å be om unnskyldning. 

– Det er helt uakseptabelt. Det er seks år siden, og vi har jobbet i mange år for å bli flinkere til å håndtere disse samtalene med innbyggerne, sier Peter Dahl, generalinspektør i Københavns politi.

Han har også kalt kommentaren uheldig og ærgelig, og utdypet at «en ubetenksom medarbeiders dumme, smarte bemerkning» ødelegger arbeidet politiet har gjort de siste årene.

Han påpeker at en slik kommentar kan få uheldige konsekvenser for folks ønske og sikkerhet i å kontakte politiet etter «noe så alvorlig som et seksuelt overgrep».

Voldtekten skjedde da Preben, som ikke er binær og ønsker å bruke pronomenene de/dem/deres, var på vei hjem fra baren, Cosy i København, som er kjent for å være LHBT+-vennlig.

"Uten samtykke" kan sees på DR TV, hvor det er tre episoder.